Testamentstvisten med Pargaskoppling till prövning i hovrätten – de svarande önskar bli hörda

ÅU-foto
ett testamente som undertecknas
Rond två. Testamentstvisten ska nu prövas i Åbo hovrätt.
Publicerad:

Testamentstvisten med Pargaskopplingar som ÅU rapporterade om under försommaren har nu gått vidare till hovrätten efter att de svarande – Pargasföretagaren med sin närmaste krets – överklagat beslutet att ogiltigförklara testamentet om cirka 1,5 miljoner euro.

I testamentet, som gjorts upp till förmån för en allmännyttig stiftelse, hade Pargasföretagaren utsetts till testamentsexekutor för att grunda denna stiftelse.

Egentliga Finlands tingsrätt ogiltigförklarade i början av juni testamentet från 2018 och dömde de svarande att ersätta motpartens rättegångskostnader på drygt 38 000 euro. Beslutet i tingsrätten var enhälligt.

Åbo hovrätt meddelade förra veckan att ärendet tas upp till prövning.

Önskar få in ny bevisföring

De svarande som överklagat tingsrättens dom önskar bland annat höras i hovrätten, vilket de i tingsrätten avböjde med hänvisning till de hot som familjen och den närmaste kretsen fått utstå.

Dessutom vill de svarande introducera det tidigare testamentet från 2008 som den avlidna låtit göra upp som bevismaterial. Där var Pargasföretagaren tillsammans med sin fru de enda förmånstagarna.

Eftersom tingsrätten ogiltigförklarade testamentet från 2018, skulle det tidigare testamentet nu vara det giltiga. Det tidigare testamentets existens visar enligt de svarande på att de inte hade något motiv att tvinga den avlidna till att göra upp ett nytt testamente, eftersom det tidigare de facto varit mer gynnsamt.

Långa behandlingstider

Behandlingstiderna för mer omfattande tvistemål i Åbo hovrätt hör till de längsta i landet och i och med coronapandemin har målen samlats på hög.

Under det första halvåret 2021 har den genomsnittliga behandlingstiden för tvistemål vid Åbo hovrätt legat på 6,5 månader.

Reporter (Pargas)
Publicerad: