Svallvågorna från Southport – lärdomar från de brittiska gatukravallerna

man med kavaj och glasögon
Kasper Braskén
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

För snart en månad sedan förfärades Storbritannien av nyheterna om en knivattack mot en dans- och yoga-sommarklubb för barn. Tre flickor dog i Southport – cirka 30 km norr om Liverpool – medan fem ytterligare barn fick kritiska skador. Gärningsmannen greps direkt, men på grund av brittisk lagstiftning var myndigheterna tvungna att skydda den minderårige gärningsmannens identitet.

Tystnadens konsekvens blev en uppsjö vilda rykten som spreds på nätet där det felaktigt påstods att mannen var en muslimsk invandrare som nyligen anlänt med en liten farkost över den engelska kanalen.

Islamofobiska och invandringsfientliga inlägg på social medier fick miljontals intryck, men förutom normal ryktesspridning antydde ytterhögerns "superspridare" att knivattacken klart visade på undergångstendenserna i västerlandet.

"Mansaktivisten" Andrew Tate påstod att knivattacken bevisade att dagens västerländska man var så svag att han lät utlänningar våldföra sig på sina döttrar, utan att göra motstånd. Den brittiska ytterhögerns megafon Tommy Robinson öste på med konspirationer om hur den nyvalda brittiska Labourregeringen gav sitt stöd till att det engelska folket utväxlas mot dylika våldsamma och aggressiva invandrare. Även Elon Musk kastade olja på elden genom att dela Tommy Robinsons inlägg med kommentaren "inbördeskrig är oundvikligt".

Ursinnet och sorgen över de tre flickornas död utnyttjades snabbt för att inleda de värsta kravallerna som Storbritannien skådat under de senaste decenniet. Huliganer, opportunister och högerradikala runt om i landet drabbade samman med polisen och över tusen personer har vid dagsläget arresterats.

I dag vet vi att ytterhögern var direkt inblandad i både nätkampanjerna och de våldsamma kravallerna som utsatte både moskéer, invandrarägda affärer och hotell för asylsökande för våldsdåd, brandattacker och skadegörelse.

De första domarna efter kravallerna är uppmuntrande: personer som uppviglade till hatbrott på nätet har dömts till upp till tre års fängelsestraff. "Oskyldigt" näthat verkar äntligen få konsekvenser i det verkliga livet.

Intressant för oss i Finland är att Sannfinnländarnas officiella organ, Suomen Uutiset, försökte förklara kravallerna i en ledare med följande modell: Högerns brakförlust i de brittiska valet hade gjort "massinvandringens" motståndare förtvivlade. Knivattacken fick enbart bägaren att rinna över och kravallerna uttryckte ett desperat försök att rädda den egna folkstammen.

Observera hur den finska ytterhögern, inklusive Sannfinnländarna, lånar sina tolkningar direkt från motsvarande brittiska krafter. Bland annat har ytterhögern förlöjligat myndigheters påståenden om att nättroll spelade en viktig roll för att destabilisera läget. Dubiösa kanaler fortsätter konspirerar att myndigheter och speciellt media försökte mörklägga gärningsmannens identitet och införa moraliska dubbelstandard till invandrares fördel.

Lärdomarna är mångfacetterade, men ytterst relevanta för Finland: ytterhögerns online-aktivism och gatupolitik är intimt sammankopplade; kampen mot desinformation måste vara omedelbar om den ska vara effektiv; ytterhögern är globalt sammanbunden och "superspridare" och löst sammanbundna nätverk kan vara lika skadliga och farliga som formella organisationer; lokala händelser anammas av en internationell ytterhöger som tillämpar dem för sina egna ändamål för att söka bekräftelse för sin världsbild.

Ytterhögerns främsta triumf är tyvärr följande faktum: det finns en växande grupp människor som är ovetande om att de via sitt deltagande på nätet och gatorna för fram ytterhögerns politiska ideologi. De ser sig hellre som det "vanliga" folkets sunda och rättfärdiga reaktion. Exakt så vill ytterhögern även måla upp det egna folkets position, som de så gärna påstår sig försvara.

Jag vill i alla fall avsluta med något mer positivt: Ytterhögerns kravaller besvarades med historiskt massiva antirasistiska demonstrationer runt om i Storbritannien under hela augusti. Det ger framtidshopp, även om hotet om våld mot minoriteter kvarstår långt framöver.

Härkan du läsa fler kolumner av Kasper Braskén.

Kasper Braskén
Publicerad: