Pargasbo kritisk till coronapasset – hafsverk som inte tar alla omständigheter i beaktande

Mikael Heinrichs
ett covidintyg och skanningsapplikationen
Så ser det ut då man skannat QR-koden och läsarapplikationen visar grönt.
Publicerad:

Det finns många som faller mellan stolarna då coronapasset togs i bruk i helgen: de som haft konstaterad smitta för över sex månader sedan, de som har fått tre doser och de som vaccinerats utomlands med ett vaccin som endast ges i en dos.

Den som för över sex månader sedan konstaterats covidsmittad och efter det har fått endast den ena vaccindosen enligt THL:s rekommendation, kan i Egentliga Finland nekas inträde till restauranger, nattklubbar och evenemang där arrangörer kräver ett giltigt covidintyg av sina kunder. Detta trots att kombinationen genomliden covid-19 och en vaccindos ska ge samma skydd som två vaccindoser.

"Låt inte byråkratin bestämma"

ÅU kontaktades i slutet av förra veckan av en Pargasbo som redan i mars smittats av covid-19 och därför i enlighet med gällande rekommendation bara får en vaccindos. En del kommuner ger en andra dos också till personer som haft covid-19, men i Pargas liksom i största delen av landet, följer man rekommendationen.

– Personligen tycker jag att man inte ska få låta byråkratin gå i första hand, utan att det faktiskt ska finnas medicinska grunder för en andra vaccindos. Man ska inte ge den bara för att få ett ”grönt” pass, säger mannen som efter att ha diskuterat saken med familjen önskar vara anonym.

Jeanette Östman/SPT
En hand som vaccinerar en överarm.
Den som varit covid-19-smittad får i nuläget endast en vaccindos.

De som fått tre vaccindoser och personer som vaccinerats utomlands råkar ut för samma sak. Coronapassläsaren blinkar rött i deras fall.

– Det känns som att man alltför hastigt drivit igenom en lagändring och en läsarapplikation utan att ha koll på hur den reagerar i olika specialfall. Just nu har vi en lag som begränsar människors rörelsefrihetpå felaktig medicinsk grundoch det ser jag som grundlagsvidrigt.

– Men i frågan om själva coronapassets vara eller inte vara har jag ingen lika klar åsikt.

Rent konkret har mannen på grund av att han visste om att passet hade visat rött valt bort saker.

– Under veckoslutet valde jag att inte gå på bio, trots att jag sedan i efterhand fick veta att man inte förutsatte coronapass där. Men om jag till exempel vill gå på en öl med kompisar eller äta en bit mat med familjen gäller det att veta vart man kan gå.

– Man vill ju helst slippa upplevelsen av att bli nekad inträde någonstans för att ens pass inte godkänns, så därför kanske man väljer att helt låta bli att gå ut och äta.

Att varje gång ta ett avgiftsbelagt covidtest innan man ska gå på restaurang lockar inte.

Valfritt för företag att ta i bruk som alternativ

Företag kan välja att antingen ta i bruk coronapasset som krav på inträde – eller att följa de restriktioner som råder i de olika sjukvårdsdistrikten gällande säkerhetsavstånd, begränsningar i kundantal eller restaurangspecifika begränsningar.

– Samtidigt kan man ju fråga sig om det är vettigt ur smittspridningssynvinkel att de som inte är vaccinerade flockas till krogar som inte kräver coronapass. Fastän risken är mindre så kan ju också fullt vaccinerade bli smittade och sprida smittan, särskilt på en full nattklubb.

I Pargas där vaccinationstäckningen redan nu är väldigt hög funderar mannen också över vilken den praktiska nyttan av att kräva intyget i sista hand är.

– Den enda nyttan jag ser är att man på så vis skapar en litet större, men kanske falsk, trygghetskänsla. Därför är jag litet skeptisk till idén.

Man har inte tänkt efter

De bakomliggande uppgifterna från Mina Kanta-sidorna om att man bekräftats ha varit smittad av covid-19 för över sex månader sedan försvinner ingenstans. Men den nu lanserade läsarappen klarar bara inte av att utläsa den informationen, eftersom den läser av QR-koden från det standardiserade EU-covidintyget som inte tar den informationen i beaktande.

– I grund och botten är problemet att man förhastat sig med läsarappen som inte förstår att ta alla aspekter i beaktande.

Utredningar på gång

Problematiken i sig är känd och THL utreder som bäst hur passet ska se ut. Utredningar pågår också på EU-nivå i och med att samma problematik gäller för resandet. Det intygar hälsovårdare Carola Silander-Lehtinen i Pargas som varit i kontakt med THL i frågan under förra veckan.

– Det är besvärligt och berör en hel del människor. Samtidigt som vi följer THL:s direktiv inväntar vi hela tiden på ny information från deras håll.

Uppdaterad klockan 11:34 med några preciseringar i citaten.

Reporter (Pargas)
Publicerad: