Jätteaktör planerar stenbrott i Västanfjärd
En process med målet att anlägga ett stenbrott i Galtarby i Västanfjärd har startat.
Fastighetsägare i området har fått ett brev från aktören Destia. Enligt brevet, daterat den 11 oktober 2022, har Destia ingått ett avtal med en privat markägare om brytning av stenmaterial på ett område väster om Galtarbyvägen.
Den gula området med röd nål på den interaktiva kartan visar på ett ungefär stenbrottets planeringsområde.
Enligt kartan som Destia bifogat i brevet handlar planeringsområdet om ett bergigt skogsområde som är uppskattningsvis 700 meter långt och 400 meter brett. Brytningsområdet är angivet som bara en liten del av planeringsområdet.
Trafikförbindelsen till stenbrottet planerar man bygga via Galtarbyvägen.
Destia har hittat bra stenmaterial i området
Destias försäljningschef i Egentliga Finland Sakari Järvi bekräftar planerna, men poängterar att det här är alldeles i inledningsskedet. Han säger att man hittat bra stenmaterial i området och för Destia är det viktigt att hitta råvara för sina byggprojekt på nära avstånd.
Området uppskattar Järvi på rak arm till några hektar stort. Noggrannare detaljer vill han inte gå in på i detta tidiga skede.
Visste du det här?
Destia:
- har byggt och underhållit Finlands infrastruktur i över 200 år.
- är marknadsledare inom branschen i Finland.
- blev år 2008 ett statsägt aktiebolag, som grundades för att fortsätta Vägverkets business.
- såldes år 2014 till ett privat företag: det finländska investeringsbolaget Ahlström Capital.
- är sedan december 2021 en del av Colas-koncernen.
Colas company är en av världens ledande aktörer inom trafikinfrastruktur. Bolaget fungerar i 50 länder och sysselsätter 55 000 personer. Omsättningen var år 2020 12,3 miljarder euro.
Destiaavtal kom med markköpet
Marken ägs sedan ungefär ett år tillbaka av bolaget Jaktstugan Tynglax. Joachim Berner från bolaget säger att marken innan köpet ägdes av en privatperson. Då var avtalet med Destia redan skrivet – det var inget den nya ägaren kunde påverka.
Berner vill inte gå ut med några detaljer om affären, till exempel om bolaget var medvetet om Destiaavtalet innan affären eller inte. Vad Destia betalar för området minns Berner inte på rak arm, men säger att det inte handlar om några jättestora summor.
Enligt Berner har man i avtalet kommit överens om att stenbrottsverksamheten är helt på Destias ansvar.
Tillståndsansökan inte ännu kungjord
Aktören ansöker om marktäkts- och miljötillstånd. För det här har man låtit göra diverse utredningar, bland annat en kartläggning av hushållsvattenbrunnar. Brevet som nämns ovan har skickats till dem som berörs av den här kartläggningen, vilket är ägare till fastigheter som ligger högst en kilometer från planeringsområdet.
Ansökan är inte ännu kungjord. Från Kimitoöns kommuns miljötillsyn får ÅU budet att kommunen kungör ansökan då det finns en komplett ansökan med allt det material som krävs. Efter det finns materialet till påseende för allmänheten.
Platsen har varit aktuell för vindkraft
Området i Galtarby var för några år sedan aktuellt för vindkraft. Det var då Konstsamfundet som stod bakom planerna för ursprungligen 18 möllor i Olofsgårds vindkraftspark.
Området angett för det aktuella stenbrottet är betydligt mindre, men nämnvärt är att till exempel Egentliga Finlands förbund då motsatte sig planerna bland annat för att området ansågs som värdefullt med tanke på naturvärden.