Reportage
Tolv meter högt utkikstorn står klart i Eknäs – "Det här är södra Finlands Lappland"
– Det här är södra Finlands Lappland, säger Jaakko Virtanen, då han guidar ÅU:s reporter till det nya utkikstornet i Eknäs, Kimito.
Faktiskt så är det en alldeles speciell känsla att röra sig här uppe på släta berg täckta av lavar och mossor, låga krokiga tallar och en alldeles fenomenal utsikt. Stället har fått namnet ”Huippu Ekniemi” (Eknäs höjdpunkt eller topp).
Det bastanta tolv meter höga utkikstornet är nybyggt. Här uppe befinner man sig 75 meter över havet i och med att berget har en höjd på 63 meter.
– Härifrån kan man se vattentornet i S:t Karins och ända till Pargas. Här på andra sidan kan man se vindmöllorna i Märynummi, säger Virtanen och ger besökare rådet att ha en kikare med sig.
Märynummi finns i Halikko, Salo.
Den här dagen bäddar dock en tjock dimma in nordvästra delen av Kimitoön, så man ser inte längre än till öns kust.
Invigning på lördag
Tornbygget startade i augusti 2021. Några sista detaljer saknas fortfarande, men till lördag klockan 12 ska allt vara klart till invigningen av tornet. Man väntar sig upp till hundra besökare.
På plats kommer kommundirektör Erika Strandberg att vara för att sköta öppningsceremonin samt Kalevi Kallonen för att berätta om Degerdal byaförenings 15-åriga historia.
Tornet har ett främst ett kärngäng på en handfull personer byggt, medan tio till femton personer totalt ingått i talkokrafterna.
Förutom rejäla battingar är tornet byggt av gamla telefonstolpar, som Jaakko Virtanens son Heikki Virtanen donerat. Han har också stått till tjänst med maskiner och vägbygge.
– Vi har satt 200--300 talkotimmar på tornet och ytterligare mer än 200 på naturstigen, säger Virtanen.
Budgeten för tornet går på nästan 26 000 euro, där Leader-finasieringen täcker 65 procent.
En ny naturstig leder till tornet
Invigningen är också tillägnad den nya naturstigen. Man kan gå en kortare rutt på tre kilometer för att runda den högsta punkten ”Huipun kierto”, eller fortsätta därifrån i ytterligare två och en halv kilometer längs ”Ekniemen kierto”.
Lederna löper över tre markägares ägor. Därför önskar man att folk håller sig till de utmärkta lederna, att man tar sig fram enbart till fots och att man lämnar bilen där det finns en parkering avsedd för det. Den hittar man på Eknäsvägen, en kort bit från avtaget till Eknäs Camping.
Naturen visar upp specialiteter
Naturstigen i Eknäs har verkligen betoning på natur – här finns en hel del enastående att betrakta.
Virtanen visar på en vriden snedvuxen gammal tallstam, som ligger alldeles vid tornet. Den är kring 200 år gammal och har enligt Virtanen varit död redan i 50 år.
Vidare kan man få syn på den ovanliga bruna fjärilen sandgräsfjäril samt blommorna kungsljus och färgkulla.
Varför inte dela glädjen över det fina området?
Hela det här projektet fick sin början för fem år sedan då Virtanens köpte området.
En av Jaakko Virtanens söner, Antti Virtanen, byggde ett vindskydd här på berget år 2019 för familjens och gästers bruk. Men sakta föddes tanken om att dela glädjen över det fina området med flera. Det var då, våren 2020, som byaföreningen i Degerdal (Degerdalin seudun kyläyhdistys) kopplades in för att möjliggöra bland annat att ansöka om Leader-understöd för utvecklingen.
Arbetet med såväl naturstigen – märkningen, infoskyltar och byggandet av trappor – har skötts på talko. Numera får vindskyddet, som ligger intill utkikstornet, användas av alla.
Virtanen nämner i sammanhanget gärna eldsjälen Markku Vesalainen (numera bosatt i Pemar), som bland annat planerat alla trappor och även varit med om tornprojektet. Pappersexercisen har skötts främst av byaföreningens ordförande Liisa Yli-Yrjänäinen.
Välbesökt topp
Namnen på dem som besökt naturstigarna i Eknäs den här sommaren fyller sida upp och sida ned i gästboken. Besökare har kommit bland annat från Österbotten, Ylläs och Helsingfors.
– Vi är överraskade av den stora mängden besökare. Ordet har spridit sig snabbt via sociala medier, säger Virtanen.