Hem och skola i Åbo: Eleverna borde ut på rasterna

Madeleine Nordqvist, Amanda Kaipe och Artturi Joutsamo skulle alla vilja gå ut på rasterna om förutsättningarna skulle vara bättre. Foto: Timur Yilmaz.
Publicerad:

Hem och skola i Åbo vill att eleverna i S:t Olofsskolan ska gå ut på rasten. De har skrivit ett brev till skolan där de frågar sig varför eleverna får vara inne på rasterna.

Men Anette Palanen, kontaktperson för förbundet i Åboland, riktar också en kritisk udd mot staden.

- Skolgården är helt horribel. Där finns ingenting som skulle locka till utevistelse eller rörelse, vilket skulle vara väldigt viktigt för att ungdomarna ska må bra, säger Palanen.

Hem och skola har också föreslagit att eleverna skulle få vara i Samppalinnaparken under rasterna.

Madeleine Nordqvist, Amanda Kaipe och Artturi Joutsamo som går i klass 8 e är alla positiva till att vara ute på rasterna – om de skulle få vara i Samppalinnaparken.

- Skolgården är så liten så vi ryms inte alla där och där finns ingenting att göra. Det skulle vara bättre om vi fick vara i Samppalinnaparken, säger Madeleine.

Artturi tillägger att det skulle vara bra att få frisk luft och röra på sig på rasterna.

- Det skulle vara bättre än nu när alla sitter inne och ser på telefonerna.

Men ingen tycker att det borde vara obligatoriskt att gå ut varje rast. Men om de fick vara i Samppalinnaparken skulle de frivilligt gå ut på rasterna – bara vädret tillåter.

Madeleine påpekar att det finns mycket man kan göra i parken. Det finns gungor, en fotbollsplan och en korgbollsplan och olika bänkar där man kan sitta.

- Vi har raster då man får spela bollspel i gymnastiksalen, och många pojkar brukar vara där, men det skulle vara trevligare om de skulle vara utomhus.

S:t Olofsskolans rektor, Christer Karlsson, menar att det skulle vara för svårt att övervaka rasterna om eleverna skulle få vara i parken. I Luostarivuoren koulu, som ligger uppe på kullen där parken är, tillåts eleverna vara i parken på rasterna.

- Men när vi är i sluttningen är det väldigt svårt att övervaka, säger Karlsson.

Han tar också upp att när eleverna för länge sedan fick vara i parken hände det att det såldes narkotika till eleverna.

- Det rör sig folk i parken som försöker sälja olika saker.

Karlsson nämner att förra veckan var det en incident på Luostarivuoren koulu och polisen var på plats.

- Det skulle vara bra att eleverna var ute på rasten, men det är inte praktiskt möjligt. Vi har ingen gård att tala om och där finns ingenting att göra, konstaterar också han.

Palanen kan inte tro att det skulle vara omöjligt att ordna med övervakningen i parken.

- Skolan måste sätta resurser på det, säger hon och tillägger att skolan inte bara kan hänvisa till en gammal incident i parken.

Palanen påpekar också att Åbo stad just nu har en kampanj ”Skolan i rörelse”. Det finns budgeterade pengar för kampanjen och hon tänker att skolan kunde göra en satsning på skolgården inom ramen för kampanjen.

Hon hoppas också att fler föräldrar skulle engagera sig i frågan. Ju fler de är desto bättre förutsättning är det att t.ex. sätta press på staden att göra något åt skolgården, resonerar hon.

Kimitonejdens skola har lång erfarenhet av obligatoriska utomhusraster. Rektor Britt-Mari Norrbacka håller just på att göra listorna för övervakningen av rasterna när ÅU ringer upp.

- Eleverna är ute under alla raster förutom en innerast per dag och lunchrasten då de får välja själva, berättar Norrbacka.

Aktivitetsplanen nära skolan används aktivt under rasterna.

I Sarlinska skolan i Pargas behöver eleverna inte gå ut under rasterna, men rektor Christa Andersson berättar att föräldrar med jämna mellanrum tar upp frågan.