ÅA:s ekonomidirektör dricker 500 öl i året - ger tips på bra bryggerier, Åbokrogar och öl till jul

Pia Heikkilä
En medelålders man vid en bardisk
Tapani Harkila.
Publicerad:

Tapani Harkila , ekonomidirektör på Åbo Akademi, dricker kring 500 öl i året.

Rättare sagt handlar det om att smaka – vissa av ölen blir det bara några klunkar av.

Harkilas stora hobby i livet är nämligen öl.

Och som man kan förvänta sig av en ekonomidirektör har han koll på sin statistik – han bokför varje ny öl som han dricker. Han ger dessutom alltid en liten recension, på sajten RateBeer.

Pia Heikkilä
Två glas med öl
Stor variation. En ljus öl, som denna tyska veteöl Hefeweizen är fruktig och lite kryddig med smak av banan och nejlika. Det är en klassisk bayersk öl. Den mörkare sorten på bilden är en rököl från Nådendal.: Mallassepät Smoky Road. Malten röks för att ge en speciell smak och doft. Den passar bra till julskinka!

Harkilas intresse tog fart av en slump, ombord på en färja till Åland för att fira midsommar för 17 år sedan.

Innan dess visste han inget särskilt om öl.

Vad tusan är en veteöl, tänkte han när kompisen bjöd på ett glas.

Men wow-effekten av den goda smaken ledde till att han idag har kring 50 öl i skafferiet och ett brinnande intresse.

Idag har han en säker känsla för vad han gillar.

– Jag är ständigt nyfiken men är det är den klassiska ölsmaken, kombinationen av malt och humle som jag är ute efter.

Under 2 procent blir favoriter

Tapani är öppen och kräsen på samma gång.

Otaliga av de öl han har testat under åren har fått betyget ”never again”. Han återvänder till under två procent av ölen han smakat på. På favoritlistan finns 10-20 öl som representerar olika ölstilar.

Till maten dricker han gärna mineralvatten och tar en öl först efteråt: Då kan man koncentrera sig på ölsmaken.

Dricker du öl varje dag?

– Helst inte, av hälsoskäl. Och då är det främst ölets kalorimängd som är en risk, säger Tapani.

Tapani Harkila

Bor: i Åbo
Ålder: 43
Familj: Ja
Jobb: sedan 4 år ekonomidirektör på Åbo Akademi, innan dess på Cargotec i S:t Karins
Hobbyn utöver öl: Gym och att spela datorspel från 1990-talet, exempelvis Master of Orion
Åker på ölresor?: ja, har rest med en kompis till München, Bryssel, Berlin och Paris. Moskva 2020 blev inställd. Vilken miljonstad som helst idag har en ölkultur. I planerna finns en resa till Rom och till USA/Canada.
Favoritöl: Westvleteren XII. Det är en belgisk 11 %-ig trappist
Tips på en bra lageröl: Kakolas Hurlum Helles
Bra öl till julen: lite sötare öl passar, till exempel en belgisk Klosteröl, någon lätt 7 %-ig trappist, såsom Rochefort eller Chimay. Koffens Porter är excellent. Till fisken passar en ordentligt besk IPA, exempelvis Beer Hunter’s Mufloni CCCCC IPA från Björneborg. Som avrundning en mörk och stark som Imperial Stout. Att välja bland den hiskeliga mängden julöl som heter är som ett lotteri – man kan få en öl som smakar pepparkaka, vilket jag tycker är närmast konstigt.

Helst från mikrobryggeri

Öl är trendigt sedan flera år tillbaka.

Trots att Tapani ligger i med att smaka aktivt, har han ingen chans att hinna prova på allt nytt som kommer ut. Varje år bryggs kring 1000 ölsorter bara i Finland.

Mikrobryggerier har under de senaste åren dykt upp som svampar efter regn, och det gillar Tapani. Han håller inte med påståenden om att mikrobryggeriernas ölkvalitet skulle vara ojämn. Riktiga juveler kommer dock sällan.

– Men jag tar när som helst hellre en öl från ett litet mikrobryggeri än en massproducerad sort. De lägger ner sin själ i det de gör, säger han.

Pia Heikkilä
Ölkranar
Bra utbud. Krogen Skaal på Köpmansgatan har 24 ölsorter på kran.

Många bra bryggerier i Åbotrakten

I Åbotrakten finns det flera småbryggerier som får tummen upp av Tapani.

Kakola Brewing Company experimenterar mycket och gör många goda sorter. Mallassepät i Nådendal är väldigt produktiva. Orava Brewing i Lundo har visat sig vara duktiga på Imperial Stout. Också restaurang Skolan och lilla Kuninkaantien panimo i Tuorla är värda att lyftas fram.

Pandemin har dessvärre lett till att många småproducenter tvingats lägga ner.

– Det har varit ett sorgligt år för bryggscenen, säger Tapani.

Tipsar om bra ölkrogar

I Åbo finns också bra krogar för den som vill ha annat än Lapin Kulta och Aura.

Till dem hör krogen Skaal på Köpmansgatan med 24 öl på kran. En del av sorterna byts ut med jämna mellanrum.

– Här finns en verkligt trevlig variation, säger Tapani.

Det häftigaste utbudet finns däremot på Cosmic Comic Café i Forumkvarteret. Andra bra val är Mallaskukko på Universitetsgatan, Apoteket i Kaskisbacken, Kerttulin kievari (som tillfälligt har stängt) och restaurang Skolan.

Ska man köpa hem spännande sorter rekommenderar Tapani Keskos butiker, där man satsar på ölutbudet. På Kristinegatan finns specialbutiken 5piste5 som är bra.

Har du någonsin räknat på vad din ölhobby kostar dig per år?

– Låt oss säga så här: Jag är en mycket god skattebetalare.

Neipa och suröl trendar

Mest inne bland ölsorterna just nu är Neipa (New England Indian Pale Ale) och så kallade suröl. Neipa tilltalar den som inte gillar humlebeskan eller maltsmaken. I stället är den fruktig, med till exempel tropiska smaker.

Suröl jäses med en särskild slags jästkultur som gör ölen sur. En suröl som Berliner Weisse kan därför till exempel drickas med en klick sylt – som kan ge smak av persika eller hallon.

– Surölen kan därför i själva verket bli översöta, säger Tapani.

Kan dra en show

Han ställer gärna upp och ordnar ölprovningar eller ger råd och tips.

– Jag kan dra en show om någon frågar, men det sker sporadiskt och är inget jag sätter krut på, säger Tapani.

Heltidsjobbet med ÅA-ekonomin kräver ju sitt. Att brygga eget öl är Tapani heller inte lockad av, själva bryggprocessen intresserar honom inte särskilt mycket.

– Dessutom tar det alldeles tillräckligt av min tid att hinna smaka på allt som alla andra brygger.