Lockar semester i Finland i år? Här är en erfaren aktörs bästa tips för en sommardag på Kimitoön

Emilia Örnmark/Pressbild
Bild av en buss vid ett semesterhem. På den en mindre bild av en kvinna.
Kaisa Launokorpis företag ordnar 150 turistresor i buss bara i år. På bilden går besöket till Labbnäs semesterhem i Dragsfjärd.
Publicerad:

Naturskön, kulturell och havsnära – det kunde tänkas vara uppfattningen om Kimitoön. Men om du då packar din utflyktsväska och styr kosan just till Kimitoön, vad är det man ska se?

ÅU vänder sig till Kaisa Launokorpi, en av de största aktörerna inom turism på Kimitoön för några tips. Förutom att hon är auktoriserad guide inom Kimitoöns guider hämtar hon årligen ett femtiotal bussgrupper till Kimitoöns och Pargas skärgård genom sitt företag Matka-Launokorpi med bas på Kimitoön.

Jag frågar Kaisa vad hon ger för tips till en potentiell besökare från till exempel Åbo som vill göra ett dagsbesök till Kimitoön.

– Då rekommenderar jag nog Kasnäs och därifrån vidare till Örö eller Bengtskär. Eller så parkerar du bilen vid färjfästet till Högsåra och åker dit över dagen; till Skärgårdshavets nationalpark och till Farmors Café.

Väljer besökaren skärgårdsdestinationerna går dock många timmar åt bara till resan. Till exempel är resan från Åbo till Kasnäs (knutpunkten i skärgården) nästan en och en halv timme lång och för en resa till Bengtskär eller Örö får du räkna med ytterligare en timme.

Kaisa rekommenderar därför att besökare ger Kimitoön två dagar: en för skärgårdsupplevelser och en till för natur, mat och museer i land.

Ta dig fram i skärgården


  • Du kan åka gratis med M/S Aurora från Kasnäs till Hitis/Rosala. Bilen ryms med.

  • Högsårafärjan för dig gratis till Högsåra från Svartnäs på Kasnäslandet.

  • Med M/S Stella kan du åka gratis till en lång rad destinationer från Dalsbruk eller Kasnäs. Hitis rutt tar dig till bland annat Vänö, Helsingholm, Örö, Bolax och Biskopsö.

  • Wilson Charter kör till Örö och Bengtskär enligt tidtabell. Det här kostar. Cykel kan du ta med, inte bil.


Källa: Saaristolautat

Arkiv/Emilia Örnmark
hamn i förgrunden, nybygge bakon
Kasnäs är en knutpunkt för färder till skärgården. Här finns dessutom service som badhus, gästhamn, hotell, butik och restaurang.

Naturstigarnas ö

Kaisa lyfter gärna också fram Kimitoöns många bra naturstigar, flera av dem med riktigt fin utsikt. Dessutom är det här en gratis aktivitet, som även passar familjer. Inte färre än femton naturstigar finns nämnda i Kimitoöns besöksportal.

Matka-Launokorpi
en turistgrupp i naturlandskap
Här guidas en grupp bussresenärer vid Dammens naturstig nära gamla masugnen i Dalsbruk.

Kaisas personliga favoriter på Kimitoön är destinationer som Sandö och Högland i nationalparken, som man lättast kommer åt med egen båt. Många fina öar saknar förbindelser enligt tidtabell, i motsats till bland annat Örö, Bengtskär, Högsåra och Rosala/Hitis.

– Det finns många unika destinationer där det är möjligt att ta iland med egen båt, säger Kaisa.

Arkiv/Emilia Örnmark
vid en strand. Byggnader syns invid vattnet och en ruvande svan
Till Högsåra kommer man smidigt med färja på en kvart.

Naturstigar, ett plock

Purunpää naturstig
Kimitoöns längsta (18 km), startar från Söderlångvik gård och går över bergiga landskap till Purunpää udde vid havet. Från Glasberget går utsikten inte av för hackor.

Huippu Ekniemi
Välj 3 km eller 5,5. Från utsiktstornet vyer över vidöppna klippor. Du kan se ända till Pargas.

Lammala naturstig
Varierande skogslandskap: gamla granskogar med tjockt mosstäcke och tallskogsbeklädda berg. På utkiksplatsen kan du klättra upp i en träälg för att se bättre. 2,5 km.
Källa: Visitkimitoon

Nummer ett för grupper är Söderlångvik

Destination nummer ett på Kimitoön för Kaisa Launokorpis företag är utan tvekan herrgården i Söderlångvik, alltså affärsmannen och kulturmecenaten Amos Andersons sommarresidens.

– Här finns mycket nytt, som till exempel Afternoon Tea och Lux Söderlångvik. Här är man på rätt väg och vi samarbetar mycket. För mig är det gårdens perfekta helhet av strand, trädgård och herrgård som fascinerar. Det finns förhållandevis få gårdar i Finland som utomstående har tillträde till, säger Kaisa.

Arkiv/Emilia Örnmark
Herrgårdsbyggnad syns i bakgrunden
Karaktärshuset på Söderlångvik gård. Detta är i dag ett museum.

Andra plats i popularitet delar en lång rad ställen: Sagalunds museum i Kimito, en rundtur på den gamla fabriksorten Dalsbruk, Örö, Bengtskär och Högsåra.

Men populära besöksmål är också Kimitoöns sju kyrkor, speciellt S:t Andreaskyrkan i Kimito – den här medeltida gråstenskyrkan var nämligen viktig för Amos Anderson. Han har initierat kyrkans restaurering och även bekostat glasmålningen i kyrkans altarfönster.

Emilia Örnmark
kyrka inifrån
Den medeltida gråstenskyrkan i Kimito är ett populärt besöksmål, liksom Kimitoöns sex andra kyrkor.

Så gott som överallt på Kimitoön kan Kaisa själv fungera som guide (frånsett Söderlångvik gård som har sina egna guider) och kör också bussen själv.

Då Kaisa sätterihop gruppresor för sina kunder är problemet snarare vad hon ska välja bort än vad hon ska visa upp.

– Det finns mycket intressant för grupper på Kimitoön, säger Kaisa.

150 bussresor i år

Matka-Launokorpi ordnar i år 150 bussresor, främst inom Finland, men även till bland annat Sverige, Baltikum och Europa. Företaget har 2,5 anställda inklusive Kaisa själv.

Företaget erbjuder färdigt planerade resor man kan boka in sig på, eller så skräddarsys resan enligt kundens önskemål. En ny kombination för i år är Söderlångvik gård med mat och sedan Ullmans Villa i Dalsbruk för skumpa och kakbuffé.

Vad på Kimitoön ger dina kunder wow-känslan?

– Havslandskapen. Och så Söderlångvik gård. Men också en guidad rutt genom Dalsbruk som går från bostadsområdet Öljan ner till stranden, eftersom den här delen är obekant för de flesta.

Emilia Örnmark
Kvinna utanför en kyrka
Kaisa Launokorpi.

Kaisa Launokorpi har jobbat med turism i Åbolands skärgård i 20-25 år, men sedan 2023 under eget firmanamn. Bussar använder hon fortfarande från familjeföretaget J & M Launokorpi Oy. Hon har sett Kimitoöns turism gå framåt under åren.

– Vill man skilja sig ur mängden måste man satsa på upplevelser och god service. Kimitoön har utvecklats, men ännu kan man bättra från bra service till superbra service innehållande bland annat ett riktigt öppenhjärtligt mottagande av gästerna, säger Kaisa.

Kända besöksmål, ett plock

Söderlångvik gård
En italiensinspirerad herrgård med anor från tidigt 1500-tal. Amos Anderson köpte gården 1927 som sommarresidens. Här finns bland annat parkområden, naturstigar, museum och restaurang.

Bengtskär
Nordens högsta fyr med sina 52 meter (252 trappsteg). Den karga ön i den yttre skärgården är inte större än en och en halv hektar stor.

Örö
Huvudattraktionen är den storslagna naturen, de välbevarade kasernområden, de massiva Obuhov-kanonerna, försvarsstationerna och befästingarna. Ön var stängt för allmänheten i 100 år och öppnades 2015.

Högsåra
Lugn och idyll hittar du i den gamla lotsbyn Högsåra. Här finner du också berömda Farmors Café. Du kan med fördel lämna bilen vid färjestranden i Svartnäs.

Kasnäs
Härifrån kan du ta dig till många skärgårdsdestinationer som till exempel Örö, Bengtskär, Vänö och Hitis/Rosala. Här finns hotell, badhus, camping, gästhamn och restaurang.

Sagalunds museum (Kimito)
Ett levande hembygdsmuseum, ett barnkulturcentrum och en trädgård. Finlands första friluftsmuseum. Lunchcafé och museibod.

Dalsbruk
Bruksby vid havet med stark närvaro av finländsk industrihistoria. Här finns arbetarbostäder och fabriksbyggnader bevarade, men byn är ett levande samhälle med ett bra restaurangutbud.
Källa: Visitkimitoon

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: