Europa på besök i PSG då Erasmus+ -projekt sparkade igång

Studerande och lärare från sex skolor på andra stadiet har jobbat tillsammans och umgåtts i en veckas tid i Pargas. Foto: Mikael Heinrichs
En grupp studerande och lärare
Studerande och lärare från sex skolor på andra stadiet har jobbat tillsammans och umgåtts i en veckas tid i Pargas. Foto: Mikael Heinrichs
Publicerad:

Den senaste veckan har stämningen i Pargas svenska gymnasiums korridorer varit mer internationell än vanligtvis, då skolan haft 22 studerandegäster och fem lärare från skolor i England, Tyskland, Belgien och Spanien.

Deltagande skolor

  • Gymnasium am Rotenbühl, Saarbrücken, Tyskland (koordinator för projektet)
  • Boston Grammar School, Boston, England
  • César-Franck-Athenäum, Kelmis, Belgien
  • IES Poeta Garcia Gutiérrez, Chiclana de la Frontera, Spanien
  • IES Ses Estacions, Palma de Mallorca, Spanien
  • Pargas svenska gymnasium

Det handlar om ett Erasmus+ -projekt som går under namnet STEM (vilket står för engelskans science, technology, engineering och mathematics). Med andra ord handlar det om att jobba för de naturvetenskapliga ämnena.

Goda erfarenheter

För PSG:s del är det här projektet det fjärde EU-finansierade projektet skolan deltar i under 2000-talet.

Från PSG deltar 18 studerande i projektet nu då man är på "hemmaplan". Samtliga studerande och lärare från de övriga länderna inkvarteras hemma hos lokala värdfamiljer.

I PSG är det Tove Söderman, Gunilla Palmqvist och Johan Ström som hållit i trådarna för projektet och besöket som är det första i det nuvarande projektet. Studerande och lärare från Pargas kommer i sin tur att besöka Kelmis i april, Boston i november och Mallorca i januari 2021.

Projektet sträcker sig över åren 2019–2021.

Webbaserade presentationer

Under projektet håller studerande presentationer om olika naturvetenskapliga ämnen i form av webinarier som studerande i de övriga deltagande skolorna följer med via nätet.

– Under tisdagen besökte vi bland annat fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi där det ordnas en science-show, berättar Söderman.

– Det har varit rätt så full rulle hela tiden med tajta tidtabeller, men åtminstone jag har upplevt att allt har löpt till och med bättre än förväntat. Tidtabellerna har hållit bra och alla studerande har varit väldigt målmedvetna och motiverade, säger Palmqvist.

Många nya upplevelser

Studerandena från de övriga länderna har trivts i Pargas under veckan som gått, de åker hem under onsdagen.

– Veckan har motsvarat förväntningarna och vi har fått ta del av många nya upplevelser. Det roligaste har varit att träffa finländska unga, berättar Rosa Stefu från Mallorca.

– Det har emellanåt varit litet knepigt att göra presentationerna så att alla ska få ut så mycket som möjligt av dem med tanke på språket, men det har gått riktigt bra. På fritiden har vi bland annat hunnit åka skridskor och träffa nya kompisar, berättar Charlotte Huynen från Belgien som är i Finland för första gången.

För Ismail Zarif från Boston är det likaså första gången i Finland.

– Det som kanske varit mest typisk för veckan är att det har varit bråttom hela tiden. Inte för bråttom, men vi har haft ett väldigt späckat program. Grupparbetena har varit en utmaning för oss, säger han.

Svarsbesök redan inbokade

För Rebecca Nygård, Noel Bahne och Kasper Egger från PSG har det bästa varit att få träffa studerande från andra länder och lära känna dem.

– Förhoppningsvis får vi också alla chansen att åka på någon av besöksveckorna då det blir vår tur, säger Nygård.

Reporter (Pargas)
Publicerad: