Krögare frustrerade över att renoveringen av Bassihuset försenas

Publicerad:

Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle allt renoveringsarbete både i Bassihuset och i Svenska Gården vara klart till början av sommaren. Men den senaste tidtabellen för hela renoveringen är augusti.

Ägarna till restaurangerna Blanko och Tintå på bottenvåningen av Bassihuset är frustrerade över fördröjningen.

– Renoveringen bara dröjer och dröjer och vi förlorar bara mer och mer pengar, säger Kimmo Linnavuori, en av fyra delägare i Klonk Oy som äger restaurangerna.

Restaurangen Tintå på Västra Strandgatan genomgår inte en lika stor renovering som Blanko. Till en början hade ägarna hoppats att Tintå skulle kunna öppna redan i januari, sedan var förhoppningen att kunna öppna till valborg. Men nu ser det ut som att restaurangen kan slå upp dörrarna först i mitten av maj eller i början av juni.

Blanko, som får ett helt nytt kök, kommer inte att kunna öppna före mitten av juli eller början av augusti. Men krögarna hoppas kunna öppna Blankos uteservering innan renoveringen är klart, helst samtidigt som Tintå öppnar.

– Vi förhandlar med tjänstemännen och försöker få tillstånd att öppna en uteservering där vi kan servera drycker, berättar Linnavuori.

Hela Tintås och Blankos personal är permitterad medan renoveringen pågår.

– Särskilt för dem är det bedrövligt att renoveringen dragit ut på tiden och vi inte har kunnat ge klara besked om när de kan komma på jobb igen, säger Linnavuori.

Han hoppas att alla arbetstagare återvänder till restaurangerna, men konstaterar att ju längre renoveringen dröjer desto svårare är det att hålla kvar dem.

– Till sommaren anställer alla andra restauranger mer personal.

Klonk Oy äger också restaurangen Nerå och baren Alvar i Åbo.

På övervåningen i Bassihuset öppnar en ny fiskrestaurang som ägs av företaget Manu Events. Namnet på restaurangen är redan bestämt, men offentliggörs först när det finns ett exakt datum för när restaurangen öppnar.

– Det besked vi fått från fastighetsägaren är att vi kan öppna i början av augusti. Det är lite senare än början av sommaren, vilket var den ursprungliga planen, men det gör ingen större skillnad för oss, säger Janne Tienpää, kommersiell chef på Manu Events.

Men de har redan rekryterat Turun Sanomats tidigare matskribent Heli Nieminen till kommunikationschef.

– Det finns ingen annan riktig fiskrestaurang i Åbo för tillfället. Därför vill försäkra oss om att också ha tillräkligt med kunskaper inom kommunikation, säger Tienpää.

Nieminen är också med i företagets styrgrupp. Manu Events driver sedan tidigare tre lunchrestauranger och ett kongresscenter i Kuppis och på somrarna upprätthåller de Uittamo danspaviljong.

Renoveringen av Gillesgården på innergården på Auragatan 1 blir klar till sist. Den nuvarande tidtabellen är i augusti. Gillesgården och Bassihuset ägs av fastighetsbolaget Svenska gården.

Bakgrund: Nära att rivas många gånger

Efter Åbo brand 1827 låg tomten i hörnet av Västra Strandgatan och Auragatan öde. Kvar fanns bara ruiner och källaren med tegelvalv som härstammade från början av 1700-talet.

Apotekaren Erik Julin köpte tomten och anlitade arkitekten Charles Bassi för att rita ett hus, som stöd klart 1829. I övre våningen bodde Julin själv, i den nedre våningen drev han sitt apotek.

Huset har 22 rum i tre våningar. Mot gatsidan finns det ändå fönster i bara två våningar.

Byggnaden har överlevt konkreta rivningshot. När det så kallade Verdandihuset i hörnet av Aura- och Slottsgatan byggdes 1898–99 ville fastighetsbolaget ersätta Bassihuset med ett flervåningshus. Projektet ansågs ändå för dyrt.

1917 var det den kända arkitekten Eliel Saarinen som skissade upp planer där Bassihuset skulle rivas. Saarinen ville se träd växa på tomten och ett stort och ståtligt nytt stadshus intill.

Ända till 1922 var Bassihuset hyreshus för butiker, institutioner och privatpersoner. Det året flyttade Svenska Bildningens Vänner (SVB) in och många föreningar började använda lokalerna, och i trettio år gick Bassihuset under namnet ”SVB” bland Åboborna.

SVB drabbades ändå av ekonomiska problem. En sammanslutning av föreningar, kallad ”Gillesgården”, tog över. Ända till slutet av 1990-talet gick byggnaden under benämningen Gillesgården. Den senaste saneringen gjordes i början av 1990-talet i samråd med

Museiverket, och ”Gillesgården” syftar nu på byggnaderna inne på gården

Fakta ur boken ” Auragatan 1, Kvarteret Solen” av Folke Sjögren och Helena Soiri-Snellman.

Läs också: 

Ny fiskrestaurang öppnar på Auragatan 1 Blanko och Tintå stänger då Bassihuset renoveras Oklart när Tintå och Blanko kan öppna igen