Kasper Lindroos på Vestlax gård föder upp speciella kor och grisar

Kasper Lindroos med sina grisar. Foto: Emma Strömberg
Publicerad:

Gården Vestlax mellangård i Kimitoön har funnits i samma familjs ägo sedan 1700-talet.

Kasper Lindroos tog över föräldrarnas grisgård år 2014 och fortsatte med verksamheten i några år. Men det var svårt att få lönsamhet i verksamheten så Lindroos tänkte om.

År 2016 fick han sina första ullsvin, av den ungerska mangalica-rasen. De är relativt små och har lurvig borst. De är ännu fetare än vanliga grisar, vilket Lindroos tycker ger en godare smak.

– Jag sökte efter en ras som skulle vara fet och den här rasen fanns redan i Finland.

Under de gångna åren har antalet grisar vuxit från sju till 71 djur. Hittills har fokus främst legat på att bygga upp ett stadigt bestånd.

Men nu har Lindroos deltidsanställt en person att sköta djuren så att han själv kan börja marknadsföra verksamheten och sina köttprodukter mera.

Det tar två år för Mangalicagrisar att växa till full storlek, dubbelt så länge som för vanliga grisar som är avlade till att växa snabbt. Det syns också i priset. Det är ett exklusivt kött och Lindroos tror att den främsta potentiella kundgruppen är restauranger.

Han planerar också att bygga ett kylutrymme i en av gårdens lokaler för att kunna sälja kött direkt från gården.

Förutom själva djuruppfödningen är en idé bakom verksamheten att gården också ska vara en turistattraktion.

– Det är en öppen gård och man får komma hit och titta på djuren och bekanta sig med verksamheten.

Lindroos tror att det också är så man bör göra i dag om man driver köttproduktion. Folk äter mindre kött och är mera etiskt medvtena i dessa frågor.

– Det är viktigt med transparens. Kunderna vill veta vad de köper. Hit kan man komma och bekanta sig med produktionen.

Lindroos ser att det därför finns en stor potential att sälja just kött som direktförsäljning till en medveten kundkrets.

Målet är att komma upp i en produktion där han kan slakta 40 grisar per år. Men i alla fall i några år framåt kommer det att vara 15–20 grisar per år som gäller.

Lindroos föder också upp kor av rasen Dexter på gården. Det är den minsta naturliga korasen. Lindroos främsta plan är att föda upp avelsdjur som han kan sälja vidare till andra producenter.

Rasen kommer från Irland och höll på att dö ut, men har nu blivit populärare igen. Den har kommit till andra nordiska länder, men i Finland är den ännu en ganska ovanlig ras.

Lindroos hoppas att Dexter är en ras som fler köttproducenter blir intresserade av och som han kan sälja sina djur till om de behöver nytt blod. Men om det inte finns efterfrågan på levande djur så slaktar han dem och säljer köttet själv.

Familjen Lindroos hyr också ut stugor och på sommaren har de bed and breakfast i gårdens huvudbyggnad där Kasper Lindroos bor med sin familj.

Stuguthyrningsverksamheten stöder Lindroos vision om att gårdens djur också ska bli en turistattraktion. Receptionen är på gården och då kan gästerna också bekanta sig med djuren.