Reflektera över dina känslor

Pixabay
Bollar med olika miner.
Det går att öva upp sin förmåga att känna igen och hantera sina känslor.
Publicerad:

Att bli medveten om sina känslor är inte så lätt för alla. Det finns människor som säger att de inte känner något eller att de bara har två känslor. Antingen känns det bra eller dåligt.

Här kan det hjälpa med en lista på känslor, tipsar arbetslivscoach Daphne Jensen .

– Kanske kan man fundera på vilka känslor man känt i dag, fundera på vilka känslor en viss situation har väckt och på det här sättet genom övning bli medveten om att man faktiskt har en stor variation av olika slags känslor.

Emotionell intelligens är inte en färdighet som man antingen föds med eller inte. Det går att träna upp sin emotionella intelligens. Samtidigt som man blir medvetnare om sina egna känslor, blir det också lättare att hantera andras känslor.

– Att hantera ilska är intressant för många, säger Jensen. Man tänker lätt att om man är arg så ska man få visa det. Men det intressanta är att man bara genom att andas och använda olika tekniker kan få ilskan rinna av en. Den där känslan som ska få en att gå till anfall eller fly går förvånansvärt fort om. Ju mer man övar desto fortare kan man återfå sitt lugn.

Och när man återfår sitt lugn är det som att ta på sig ett par rena glasögon. Helheten och proportionerna blir tydligare och det går att agera konstruktivt istället för destruktivt.

Tips för hur du kan träna upp din emotionella intelligens

Återhämta dig tillräckligt. Som utvilad är du mindre reaktiv och mera medveten
Hantera tid på ett sätt som gör att du är mindre stressad
Lär dig hur du kan försätta dig i ett produktivt känslotillstånd inför arbetsdagen
Bli intresserad av dina egna och andras känslor

Arbetslivscoach, jobbar med mänskligt ledarskap och arbetsvälbefinnande
Publicerad: