Bodö -- sjöbevakarön som fick nytt liv

En lugn vik med en brygga, en segelbåt och en bastu på en flotte. I bakgrunden ett vakttorn.
Sjöbevakningsstatinen på Bodö lades ner i början av 1990-talet. Vakttornet används fortfarande av Försvarsmakten,
Publicerad:

Det växte två meter högt sly på tomten och den mineritbeklädda sjöbevakningsstationen hade stått tom i 25 år. Det fanns ingen brygga och inget användbart dricksvatten.

Men Nina Liski -Tirkkonen och Janne Tirkkonen visste att de hamnat rätt den där sommardagen 2015 då de steg i land på Bodö. Läget, mitt i en egen liten arkipelag av holmar och skär, inte långt från Nötö, var perfekt. Viken skyddad och djup, naturen orörd och ön så gott som obebodd.

Nina Liski-Tirkkonen

Är rädd för: Att drabbas av en förlust som berör barnen

Orkar: För att jag har en stark tro på framtiden

Njuter av: Tid med familjen

Favoritmat: Köttfondue med tomatris. ”Men sommartid äter jag just inte. Varje sommar magrar jag sju kilo.”

Några år innan hade Liski-Tirkkonen fått nog av sitt jobb som utvecklare inom en stor koncern i huvudstadsregionen. Ett Facebookmeddelande om att Nötöboden sökte ny köpman hade fångat hennes uppmärksamhet och strategimöten, klackskor och kostymer blev fyrhjuling, varuleveranser med M/S Eivor och en stålbåt.

I dag driver hon och hennes familj Nötöboden och Bodö gästhamn. Dessutom har Liski-Tirkkonens företag hand om gårdskarlsuppgifter på Nötö och grannöarna. Och för att finansiera den, som hon själv säger rätt dyra skärgårdshobbyn, driver hon ett företag inom städbranschen i Helsingfors.

– Det är tack vare städföretaget vi har kunnat investera i Bodö och Nötö, berättar Liski-Tirkkonen. Att hålla igång en butik och gästhamn i skärgården där säsongen är över på fem veckor är nämligen inget man blir rik på.

[su_slider source="media: 338625,338626,338627" responsive="no" title="no"]

Foton: Monica Forssell

Bodö har i Liski-Tirkkonens regi fått en robust brygga med plats för 34 båtar, en flytande bastu och en anläggning som förvandlar saltvatten till sötvatten.

Stationsbyggnaden från medlet av 1960-talet har fått mintgrön färg och totalrenoverats, uteköket, som lär ska servera skärgårdens bästa hamburgare, har fått en terrass och inkvarteringen på ön har utvidgats med ett trettiotal trädtält.

[su_slider source="media: 338629,338630,338631,338632" responsive="no" title="no"]

Foton: Monica Forssell

Just i dag glittrar havet, i skogen breder blåbärsriset ut sig som tjocka ljusgröna mattor, vildaplarna blommar och måsen ruvar på sina ägg.

Men någon skärgårdsidyll med rödmyllade hus och tjädoftande allmogebåtar är det här inte.

I stället påminner vakttornet, sjöbevakarnas gamla kartor och den enkla byggnaden på ön om ett betydligt mer prosaiskt skärgårdsliv.

Och det har sin charm.

Ta sig till Bodö

Egen båt, hamnavgift 22 euro.

MS/Nordep eller Aspö Charter. Beställ före! Nordep stannar i Träskholm därifrån värdparet hämtar med båt. I framtiden är det möjligt att Nordep anlöper också Bodö.

Båtfolket har utsett Bodö till årets gästhamn 2019 och från start, den 1 juli 2016, har det rått trängsel vid bryggan.

– Kanske det berättar något om att allt inte behöver vara så märkvärdigt och att god mat, lugn stämning och bra kundbetjäning bär, säger Liski-Tirkkonen.

Till nästa sommar ska hamnen utvidgas med ytterligare en brygga och få el. En liten badstrand i vikbottnen planeras och en ny servicebyggnad med bastu och hamnkontor ska byggas.

Men sedan ska Bodö inte växa mer.

– Jag tror på att det lönar sig att ta hand om det man har i stället för att bara försöka växa, säger Liski-Tirkkonen.

59°54,491', 21°45,0'

Brygga

Bastu, utedass

Mat, frukost

Inkvartering i trädtält eller enkla rum

Naturstigar

Uthyrning av kajaker och SUP-brädor

Diskstation

Sopstation (ej problemavfall)

Webbchef, reporter
Publicerad: