En femtedel angav sin kompost i Nyland - nu vill också myndigheterna i Sydväst veta vem som komposterar
Finlands målsättning är att återvinna 65 procent av bioavfallet år 2035 jämfört med drygt 40 procent i dag.
För att kunna uppskatta återvinningsgraden och nå den ambitiösa målsättningen måste man ha koll på fältet, i praktiken på i vilken mån hushållen komposterar bioavfall. Därför bör hushållen registrera sina bioavfallskomposter.
En femteldel okej i detta läge
På Nylands avfallsnämnds område begärde man in anmälningar per den 1 september 2022.
Hittills har man fått in drygt 4 000 anmälningar men man uppskattar att det finns drygt 20 000 fastigheter på området som komposterar.
En femtedel kan låta lite men avfallsinspektör Malin Kurkisuo är nöjd.
– Min kollega var på ett seminarium nyligen och kunde konstatera att vi har ett mycket bra läge. Vi har helt klart det mest täckande registret just nu.
Enligt Kurkisuo är alltså 4 000 ett bra antal även om många fastigheter fattas.
– Vi har en del svårigheter med att få behandlingen av kompostanmälningarna automatiserad men det kommer att bli lättare nästa år. Då kan man logga in i vårt elektroniska system och se hur ens egen avfallshantering är ordnad. Där kan man själv göra ändringar, meddela om kompostering eller att man slutar kompostera. Det kommer att underlätta hanteringen av uppgifterna. Därför är det okej att vi inte fick alla anmälningar på en gång.
Det finns också anmälningar som måste kontrolleras eftersom komposten måste vara av godkänd isolerad och skadedjursskyddad modell.
Ska bli lättare att sköta sina avfallsärenden
Det finns de som upplever anmälningsskyldigheten som negativ.
– Man undrar varför man måste meddela om sin kompost och upplever att det är en till sak för villaägare att komma ihåg. Men vi ser det som en positiv sak.
Och uppenbarligen andra också.
– Vi fick de första anmälningarna inom en timme efter att vårt pressmeddelande hade gått ut. Det var helt otroligt. Vi hade inte förväntat oss så många anmälningar på så kort tid.
Enligt förordningen ska man förnya sin anmälan senast vart femte år om det inte skett förändringar.
– Därför vill vi göra det så lätt som möjligt för kunderna att sköta sina ärenden elektroniskt.
Man kan anmäla sitt kärl via ett formulär på avfallsnämndens hemsida www.ujlk.fi.
"Närmast omöjligt uppskatta antalet"
På Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd var man inte lika snabba som i Nyland. I våras, då man i Nyland begärde in anmälningar, ville man inom Sydvästra Finlands Avfallsservice vänta på ett elektroniskt system som görs upp i samarbete med avfallsbolaget.
Men nu är man redo. Inom Sydvästra Finlands Avfallsservice ska man anmäla kompostering av bioavfall på bostadsfastigheter senast 31 december.
Man kan anmäla komposteringen på webbplatsen för Sydvästra Finlands Avfallsservices hemsida. Komposteringsinformationen överförs via Sydvästra Finlands Avfallsservice till avfallshanteringsnämndens avfallstransport- och kompostregister.
Anmälan kan också göras på en blankett som skickas till avfallshanteringsmyndigheten per post.
Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen säger att det är närmast omöjligt att uppskatta hur många anmälningar man kommer få.
– Vi har inte haft någon omfattande och allmän anmälnings- eller informationsskyldighet om kompostering tidigare. Vi känner med andra ord inte till antalet fastigheter som komposterar. Därför är det mer eller mindre omöjligt att uppskatta antalet komposterande fastigheter och hur många anmälningar vi kommer att få, säger han.
På grund av ny avfallsförordning
Anmälan om kompostering är en skyldighet i enlighet med den förnyade avfallsförordningen som trädde i kraft 2021. Enligt avfallsförordningen måste invånarna anmäla kompostering till avfallsmyndigheten.
Anmälningsskyldigheten gäller alla bostadsfastigheter där bioavfall från köket komposteras. Kompostering av trädgårdsavfall behöver inte anmälas.
Även om man har meddelat sitt avfallshanteringsbolag att man har en kompost för att kunna beviljas längre intervaller mellan tömningarna av blandavfallet, måste man göra en anmälan på nytt.
Komposten är ett alternativ till den separata insamlingen av bioavfall. Kommunen ska ordna separat insamling av bioavfall från bostadsfastigheter i tätorter och som omfattar minst fem lägenheter senast från och med den 1 juli 2022.
Den separata insamlingen av bioavfall utvidgas till alla bostadsfastigheter i tätorter med över 10 000 invånare senast den 19 juli 2024.
Med bioavfall avses biologiskt nedbrytbart livsmedels- och köksavfall som uppkommer i bostäder eller i andra privata eller offentliga lokaler.