Ingå kan få stålverk värt 4 miljarder - Professor: "Att få en fullskalig fabrik i gång 2026 låter väl optimistiskt"
Knappt hade LNG-terminalfartyget Exemplar hunnit förtöja när följande stora nyhet från Ingå nådde allmänheten. Det norska bolaget Blastr Green Steel planerar investera 4 miljarder euro i en ny fabrik för produktion av grönt stål och en integrerad produktionsanläggning för väte i Joddböle, bara några hundra meter från hamnen.
Blastr har ingått ett intentionsavtal med Fortum om ensamrätt på att utnyttja Fortums industriområde i Joddböle där det tidigare stod ett kolkraftverk. Fabriken skulle sysselsätta upp till 1 200 personer. Produktionen är tänkt att inledas redan i slutet av år 2026.
Grönt stål är en kritisk råvara för framtidens förnybara energiinfrastruktur och tekniska lösningar. Efterfrågan på grönt stål väntas också växa till 50 miljoner ton inom bygg-, bil- och konsumtionsvaruindustrin i Europa i fram till 2030. Det motsvarar en tredjedel av efterfrågan i dag.
Helheten med en fabrik som producerar koldioxidsnålt stål och en produktionsanläggning för integrerad vätgas bildar tillsammans en av de hittills största industriinvesteringarna som har planerats i Finland.
– Det handlar om ny teknologi att framställa ”grönt” stål. Processen skulle grunda sig på vätgas i stället för stenkolbaserad energi. Vätgasen skulle produceras genom elektrolys med grön elektricitet, det vill säga ickefossil energi, sannolikt med vindkraft. Det är en intressant och lovande teknologi, säkert framtidens teknologi. Det vore fint om man kunde demonstrera det i Finland, professor emeritus Mikko Hupa vid Åbo Akademi.
Liknande projekt på annat håll
I dag producerar stålindustrin cirka 8 procent av världens koldioxidutsläpp på grund av den höga användningen fossil energi i den konventionella tillverkningen. Blastr vill skära ner 95 procent av slutproduktens koldioxidutsläpp som i dag är cirka 1,9 ton per ett ton stål.
– Om man har grön vätgas till förfogande, kan man i princip så gott som helt ersätta konventionella teknikens fossila energi, säger Hupa.
Däremot är han något skeptisk till att fabriken kan stå klar redan i slutet av 2026.
– Likadana projekt för grön ståltillverkning planeras på flera ställen i världen, bland annat i Sverige och Australien. Tekniken är principiellt helt möjlig och forskningen och utvecklingsarbetet kring detaljerna är aktiv. Att få en fullskalig fabrik i gång 2026 låter väl optimistiskt.
"En suverän grej"
– Det är en suverän grej. Det bevisar att det lönar sig att satsa på hållbar energi. I Finland finns goda möjligheter till förmånlig förnybar energi, säger Magnus Gustafsson som är forskningschef vid Fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi.
Han ser planerna som realistiska, inte minst med tanke på att SSAB planerar en liknande anläggning i Brahestad.
Gustafsson säger att satsningen i Ingå är ett förstaklassigt exempel på vilka möjligheter den gröna övergången ger Finland. Men när man talar om den gröna övergången är det viktigt att poängtera att det bör handla om förädling.
– Vi ska inte bygga ut en massa vindkraft och skicka elen till Tyskland. Vi ska maximera förädlingen. Skogsindustrin i Finland har kritiserats för att förädlingsgraden har sjunkit. Man har producerat mer och mer bulk efterhand som pappret gått ner.
Förädling är A och O
Nu bygger vi i stället ut stora mängder vindkraft längs kusten. Sedan bygger vi ut sådant kunnande som kan förädla elen.
– Vi ska komma ihåg att vi inte är de enda med fördelaktig förnybar energi. Även i Nordsjön byggs vindkraften ut men den matar till en större marknad. Här är efterfrågan inte lika stor men med förädling kan man öka den.
Gustafsson säger att det är en fin symbolik i att man bygger ett stålkraftverk där man gör utsläppsfritt stål på en plats där det tidigare har stått ett kolkraftverk.
– Många ifrågasätter den gröna omställningen. Man har bland annat skyllt de höga elpriserna på dem. Men det har ingenting med sanningen att göra. Faktum är att om vi hade haft mer vindkraft så skulle vi inte ha haft lika stora problem med elpriserna nu.