Han öppnade bar i Kosovo men tvingades fly – blev kebabfabrikör och Tiktokstjärna i Bjärnå

Rizah Veselis specialportioner har blivit Perniön Kebabs varumärke på Tiktok.
Publicerad:

Perniön Kebab och Rizah "Johtaja" Veseli har över 38 000 följare på Tiktok och över 930 000 gillningar. Veseli styr ett litet men växande kebabimperium från lilla Bjärnå. Men någon stor ledare ser han sig inte som. Han har bara skapat sitt eget jobb.

– Kommer det nya klippet snart? Vi följer dig.

Så kan det låta när ett par lunchkunder lämnar Perniön Kebab i Bjärnå. "Johtaja" själv, Rizah Veseli, lovar mer av det goda men ser nästan lite blyg ut.

– Det var min systerson som föreslog att jag skulle börja med Tiktok. Jag visste inte ens vad det var. Det var också han som hittade på namnet "Johtaja".

Via Tiktok har de lockat kunder från hela Finland och följaktligen fått förklara var Bjärnå ligger.

Veseli säger att han inte känner så många kebabkrögare förutom någon i Salo. Men på Tiktok har han blivit indragen i lekfulla dispyter om vem som har den bästa kebaben. En av Tiktokkonkurrenterna är Malmin Kebab i Åbo.

– De är jättetrevliga killar men vår kebab är godare, hävdar Veseli och ler.

Kristoffer Nöjd
Rizah Veseli fotograferar kebabportion.
Tiktok har blivit en viktig marknadsföringskanal för Perniön Kebab. Fast idén var inte Rizah Veselis egen.

Veseli kom till Finland den 7 januari 1992 då han flydde kriget i Kosovo. Han färdades med buss genom Makedonien, Bulgarien, Rumänien, Ungern, Österrike och Tyskland innan han steg av i Göteborg i Sverige vid 22-tiden på kvällen.

– Det var mörkt, jag var ensam på en bensinstation och jag visste inte vad jag skulle göra. Jag ringde en kusin i Finland som hjälpte mig beställa en taxi och gav mig ett namn på en landsman som fanns på ett motell i närheten.

På motellet satt ett sällskap och spelade kort. Mannen Veseli letade efter och som skulle hjälpa honom vidare var en av dem. Veseli stannade två dagar på motellet innan han reste till Finland för att leta reda på sin kusin.

En månad blev trettio år

Han hade tänkt återvända till Kosovo en månad senare men efter regelbundna samtal till hemlandet konstaterade Veseli att det inte var tryggt att åka hem. Efter två år på flyktingförläggningen i Bjärnå flyttade han till Salo.

– Jag ville tjäna pengar men det var väldigt svårt och är fortfarande svårt att få kontakt med finländare. Jag fick praktikplats på ett kebabställe i Salo. När jag sade att jag skulle sluta för att starta en egen restaurang blev jag erbjuden anställning med lön. Jag tackade nej men erbjöd mig att jobba en månad till om jag fick krögarens gamla möbler och gamla mikro som betalning.

Kristoffer Nöjd
Rizah Veseli utanför sin restaurang i Bjärnå.
Rizah Veseli utanför sin restaurang i Bjärnå. Han konstaterar att det fanns mer folk i byn då Bjärnå var en egen kommun och kommunhuset var fullt av verksamhet.

Veseli ville öppna sin restaurang i Bjärnå eftersom det var förmånligare än i Salo. Han hittade en lämplig lokal i bankens före detta kantin som ligger vid Bjärnå å i centrum av Bjärnå. Men Veseli saknade pengar.

– Jag gick runt till kompisar och lånade så mycket jag fick. Alla vågade inte låna pengar till mig.

Det var meningen att restaurangen skulle öppna den 1 februari men Veseli hade inte heller tillräckligt med pengar till råvarorna. Så med en kebabgrill, en fritös, en begagnad kassaapparat, en begagnad mikro och en uppsättning begagnade möbler öppnade Perniön Kebab den 5 februari 1996.

– Den första kunden väntade bakom dörren. Jag minns inte hur han såg ut men han beställde en vanlig brödkebab. Sedan dess har kunderna fortsatt komma.

Men tji fick tvivlarna

Det var inte alla som trodde att det var möjligt att driva en lönsam restaurang i Bjärnå.

– Min förra chef från Salo kom med blommor och önskade mig lycka till. Han såg sig omkring och sa "Jag är ledsen, men du kommer att gå i konkurs om en månad".

Om några veckor fyller Perniön Kebab 27 år.

– Det är inte så vanligt att en kebabrestaurang finns på samma ställe med samma ägare så länge, konstaterar Veseli nöjt.

Kebabfabriken har kapacitet

Perniön Kebab röstades fram till Finlands bästa kebabställe av Radio Novas lyssnare 2008. Samma år började Veseli göra kebabrullar som han packade i plastfolie och levererade till lokala mataffärer och barer.

De tillverkade upp till hundra rullar om dagen till återförsäljare innan hälsoinspektören fick nys om verksamheten och satte stopp. Med vissa modifieringar på restaurangen fick han fortsätta tillverkningen och leverera bara inom Salo stads gränser.

Men Veseli hade fått upp farten och hyrde snart en större lokal för kebabrulleproduktionen. Snart blev också den fabriken för liten. Nu tillverkas Perniön Kebabs rullar av åtta anställda i en fabrik med maskiner för hundratusentals euro i Halikko.

De säljs i trehundra S- och K-affärer så långt upp som i Uleåborg.

– Vi siktar på femhundra affärer. Vi kan fördubbla kapaciteten till hundratusen kebabrullar i månaden, säger Veseli.

Vem tar över?

Veseli har fru och fyra barn; en 9-åring och tre vuxna. Han skulle gärna se att något av de äldre barnen tog över restaurangen. Då skulle Veseli och hans fru kunna koncentrera sig på fabriken och ha mer tid över för det yngsta barnet.

– Jag har tyvärr inte hunnit tillbringa så mycket tid med de äldre barnen på grund av restaurangen där vi jobbat sju dagar i veckan. På fabriken skulle vi kunna jobba mellan sju och tre och hinna med vårt yngsta barn och oss själva efter jobbet. Det är ett liv.

Bjärnå är hemma – Kosovo drömmarna

Trots en del inviter har Veseli inte öppnat restauranger någon annanstans.

– Bjärnå och Bjärnåborna har tagit oss till sig. Vi har byggt ett hus här. Vi har allt här. Det är vårt hem. Jag brukar säga att vi finns på en massa orter tack vare våra kebabrullar i mataffärerna.

Våren innan Veseli lämnade Kosovo hade han byggt upp och öppnat en liten bar på föräldrarnas tomt vid landsvägen. Hans mor lever fortfarande och på samma ställe driver hans brorson numera ett motell. Familjen Veseli brukar besöka sitt förra hemland ungefär en gång om året. Men det är osäkert om det någonsin blir en bestående flytt.

– Alla saknar väl sitt hemland. I mina drömmar är jag alltid i Kosovo. Tänk det, fast jag bor, äter och sover i Finland så är jag alltid i Kosovo när jag drömmer! Men jag vet inte om det kommer en tid då jag kan starta ett nytt liv där.

Korrigerad 24.1: Bjärnå å (inte Kisko å).

Reporter (Västnyland)
Publicerad: