TS: ekonomiskt kärvt för Operation Matkasse -- samtidigt växer behovet för mathjälp

Publicerad:

Operation matkasse, den fjärde största mathjälpsföreningen i Finland, lider av resursbrist medan efterfrågan på mathjälp bara ökar, skriver Turun Sanomat.

Verksamhetsledare Jari Niemelä berättar att man inte kan utvidga mathjälpen, trots att behovet vuxit på grund av de ökade permitteringarna och uppsägningarna.

Det ekonomiska stödet från Åbo stad minskade med 110000 euro i år, vilket har lett till att föreningen sagt upp sina kontorsutrymmen för att spara in pengar. De la också ner sitt klädlager, eftersom lokalen behövdes för kontorsutrymme, och slutade med lördagshämtningar från butikerna.

Niemelä berättar åt TS att föreningen gärna vill ha ett partnerskapsavtal med Åbo stad. Med ett stabilare ekonomiskt botten kunde verksamheten planeras på längre sikt.

-- Nu är vi tvungna att tampas med samma ekonomiska utmaningar varje år. Ibland är det frustrerande, men då måste man komma ihåg att man kämpar för ett gott ändamål.

Lokaler i dåligt skick

Föreningens verksamhetscenter finns på Axelvägen i gamla hus som ska rivas. Niemelä berättar att lokalerna är i dåligt skick: det drar, de är kalla, och det finns inga toaletter. I lokalerna jobbar 48 personer för Operation matkasse.

Operation matkasse fungerar via 40 medlemsorganisationer, bland annat församlingar, som delar ut matkassarna från sina egna verksamhetsställen. Operation matkasse hämtar mat från butiker i Åbonejden och Helsingforsregionen och delar ut den till medlemsorganisationerna varje vardag. Förra året delade man ut 1.8 miljoner kilo mat förra året. Budgeten för nästa år är 532000 euro.

Publicerad: