Förflytta dig till innehållet

95 000 elmätare ska bytas ut i Åbo innan 2028 – pilottestas i nybyggen från och med nästa år

Pressbild
ett urval av olika elmätare
Ett urval av Landis+Gyrs elmätare.

Åbo Energis elöverföringsbolag Turku Energia Sähköverkot Oy har tecknat ett avtal med det schweiziskbaserade företaget Landis+Gyr om mätningstjänster och fjärravläsningsbara smarta elmätare.

De nya mätarna kommer att installeras på alla elförbrukningsplatser där Åbo Energi står för elöverförningen. De nya mätarna installeras från och med år 2025 fram till år 2028.

Mätarna byts ut för att de ska uppfylla kraven i den nya mätningsförordningen.

Avtalet omfattar totalt cirka 125 000 elmätare, dataöverföring samt ett tioårigt serviceavtal. Avtalet är värt omkring 18 miljoner euro.

De nya mätarna kommer att pilottestas från och med nästa år då Åbo Energi kommer att börja installera av de nya mätarna vid alla nybyggen.

Åbo energi informerar sina kunder närmare om när och hur bytet går till då det är aktuellt. Mätarbytet ingår i elöverföringspriset och medför ingen extra kostnad för kunden.

Åbo Energi står för elöverföringen i hela Åbo frånsett stadsdelen Patis.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter