Förflytta dig till innehållet

80-åriga Eskills fortsätter jobba som frisör – har drivit sin salong i Nagu i 55 år

Tuuli Meriläinen
äldre dam
Som frisör ska man vara fingerfärdig, gärna vara social och ha en förmåga att se för sig hur det ska se ut då det är klart. Det som tar mest stryk i jobbet är rygg och axlar, säger Eskills som jobbat som frisör i 56 år.

Telefonen ringer hos Dam- och herrfriseringen Romaes.

Ros-Mari ”Rosie” Eskills får en till kund, en man som vill ha sitt hår klippt lite senare under dagen. I 55 år har hon drivit frisörsalongen på Elbacken 2 i Nagu. Den långa karriären som frisör har gett henne många stamkunder, både ortsbor och sommargäster.

Eskills är född på Iniö, men uppvuxen på Högsar där hennes föräldrar drev ett småbruk. Föräldrarna understödde inte karriärplanerna.

– Mina föräldrar trodde inte att frisöryrket är något man kan leva på. Jag funderade på om jag skulle bli trädgårdsmästare eller frisör, men efter att ha hackat ogräs hela barndomen så hade jag fått nog av det slitsamma jobbet på jordbruket.

Eskills stod på sig och reste till Helsingfors för att studera vid Helsingin kaupungin kähertäjäkoulu. För att komma in på skolan måste man ha en praktikplats klar.

– Om det var någon teori man inte förstod så fick man på jobbet lära sig vad det betydde i praktiken. Jag fick skriva proven på svenska, men finska lärde jag mig under studietiden, säger Eskills.

Då studierna var klara flyttade hon till Stockholm där det var lätt att få jobb, eftersom finländska frisörer stod högt i kurs på grund av sin höga arbetsmoral.

– Jag satte in en annons med texten ”finsk frisör söker jobb”, och jösses så många svar jag fick! Jag började jobba på Saida-salongerna i centrum, och med jobbet följde en bostad i ett litet hus i Nacka med egen trädgård och ingång, berättar Eskills.

Prinsessan Dianas frisyr har inspirerat kunderna

Eskills trivs inte i stora städer, och 1967 blev hon erbjuden att köpa det som på den tiden var Nagus enda frisörsalong.

– Jag hade som mål att bli egenföretagare, men var rädd att ta lån. Jag hade ju ganska nyligen blivit färdig frisör och hade inga pengar. Men några goda vänner gick i borgen för lånet. Med företaget ”ärvde” jag också en anställd, och jag tänkte att om jag får in 5000 mark i månaden så räcker det åtminstone till lön åt henne, men inte åt mig. Då fick jag veta att salongen aldrig dragit in så mycket pengar tidigare! Men, det gick vägen, säger Eskills.

Under sin långa karriär har Eskills sett hårmodets alla växlingar.

– På 60-talet var Farah Diba -frisyrerna populära. Prinsessan Dianas frisyrer har inspirerat många, och gör det ännu. För pojkarna var Beatles och Rolling Stones förebilder, också vad gäller hårmodet. Och då Koivisto var president så var det en som ville ha en frisyr som han hade.

Eskills tycker att det är roligt att männen nu har större variation på sina frisyrer än tidigare.

– Förr var det ju mest bara ”saksalainen leikkaus”, det vill säga kort på sidorna och lite längre ovanpå, som gällde, säger hon.

”Om någon har risigt och matt hår kan jag ge många tips om hur man kan göra”

Eskills är också utbildad hårolog sedan 45 år tillbaka. Hårologi betyder ”läran om håret”, och tar i beaktande individens hårkvalitet och hårbottnen.

– Det heter ju att ögonen är själens spegel, och håret är hälsans spegel. Om någon har risigt och matt hår kan jag ge många tips om hur man kan göra. Jag brukar tänka: Om jag skulle ha det här håret själv, hur skulle jag vilja att det blir behandlat? säger Eskills.

Eskills som fyllde 80 år i lördags, har ännu inga planer på att sluta.

– En kund frågade om jag har tänkt dö med saxen i hand, och ungefär så är det, skrattar hon.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter