Förflytta dig till innehållet

6,5 miljoner euro mer föreslås till sjöfarten

Finnlines
ett blått fartyg på havet
Den temporära höjningen av bemanningsstödet gäller ropax-fartyg med finländsk flagg.

En satsning om 6,5 miljoner euro föreslås för att stärka sjöfartens konkurrenskraft efter coronapandemin och för att förbereda sig för en försämring av ekonomin till följd av kriget i Ukraina.

Tanken är att staten ska betala tillbaka arbetsgivares sjukförsäkringsavgift, arbetsgivarandelen av arbetslöshetsförsäkringspremien, arbetsgivarandelen av grupplivförsäkringspremien och arbetsgivarandelen av premien för frivillig olycksfallsförsäkring för fritiden och tilläggsförsäkring för fritiden.

Det är regeringens förslag till riksdagen om temporär ändring av lagen om förbättrande av konkurrenskraften för fartyg som används för sjötransport.

Syftet med propositionen är att bidra till att lindra de ekonomiska skador som covid-19-pandemin orsakar sjöfartsbranschen och att stödja näringslivets konkurrenskraft samt även för att förbereda sig för försämringen av de ekonomiska förhållandena till följd av den militära krisen i Ukraina.

Allt som allt skulle 6,5 miljoner euro budgeteras för insatsen.

– Det är mycket viktigt för att stärka sjöfartens konkurrenskraft och är en sak som vi arbetat mycket med de senaste månaderna, säger Ålands riksdagsman Mats Löfström i ett inlägg på Facebook.

Den ettåriga temporära höjningen av bemanningsstödet gäller ropax-fartyg med finländsk flagg såsom Viking, Eckerö, Silja, Wasa och Finnlines.

– Jag har haft flera möten med kommunikationsminister Timo Harakka om det och sedan vårt senaste möte har vi jobbat tillsammans med flera aktörer som gjort viktiga insatser och där vi dagligen koordinerat senaste veckor.

Förra veckans torsdag gick förslaget på utlåtanderunda som nu avslutats.

– Det var en snabb utlåtanderunda, säger Löfström över telefon på onsdagskvällen.

Förhoppningen är att regeringen ska kunna fatta beslut om det tillsammans med tilläggsbudgeten som ska komma till riksdagen i slutet av maj. Tanken är att stödet ska tillämpas redan i år.

Är 6,5 miljoner tillräckligt?

– Det är väldigt osäkra tider. I normala tider skulle det här ha en betydande effekt, men nu har sjöfarten först drabbats av en global pandemi med dåliga passagerarsiffror och sen har kriget i Europa haft en dramatisk inverkan på bränslepriserna. Parallellt med det här stödet så diskuteras även ytterligare krisåtgärder för sjöfarten.

Landskapsregeringen skickade i början av veckan in sitt utlåtande där de konstaterar att man understöder genomförande av förslaget.

Heidi Hendersson/Nya Åland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter