Förflytta dig till innehållet

38 nya namn införs i kalendern – är du en av dem som får en namnsdag?

Namnsdagskalendern förnyas med fem års intervall och år 2020 införs 38 nya finlandssvenska namn. Foto: Pixabay


År 2020 förnyas den finländska kalendern och 38 nya finlandssvenska namn införs.

Från 1990-talet har namnsdagskalendrarna förnyats vart femte år och 2020 är det dags igen.
Det är Helsingfors universitet som står för att upprätthålla den finländska kalendern. Docent Minna Saarelma-Paukkala och filosofie doktor Leila Mattfolk svarar för revisionen 2020.
– Revisionen 2020 har nu för första gången utarbetats utgående från namnbeståndet hos den befolkning som levde i mars 2018, för att så många finländska medborgare som möjligt ska hitta sitt eget förnamn i kalendern, säger Minna Saarelma-Paukkala i ett pressmeddelande.

Får du nu en namnsdag?

För att ett finskt namn ska införas i kalendern krävs det att minst 500 finskspråkiga personer bar det som förstanamn i mars 2018. Det innebär 35 nya namn i den finskspråkiga namnsdagskalendern.
För finlandssvenskarnas del måste minst 50 svenskspråkiga personer ha burit namnet som förstanamn i mars 2018. Dessutom fanns ett tilläggsvillkor att över hälften av personerna måste ha varit födda efter 1970.
Totalt läggs 25 nya kvinnonamn och 13 mansnamn nu till i den finlandssvenska namnsdagskalendern.
De kvinnor som får börja fira namnsdag är: Amelia, Annina, Ava, Carla, Caroline, Celina, Charlotte, Christine, Claudia, Emmy, Juni, Leona, Lia, Lily, Lova, Meja, Naomi, Nicolina, Noomi, Nova, Ramona, Silja, Stephanie, Tanja, Thelma.
För männens del är det: Charlie, Colin, Jack, Jasper, Leon, Levi, Malte, Melker, Milo, Mio, Morgan, Neo, Ron.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter