Förflytta dig till innehållet

I dag lyser lucia upp decembermörkret — här kan du se lucia i Åboland

 

Åbolucia 2019 Sylva Kivikoski. Foto: Kamera-aitta/-boden

Åbo

Traditionellt luciakaffe ordnas på Folkhälsans kvartersklubb, Henriksgatan 9, klockan 7.30. Luciaföljet med lucia Sylva Kivikoski uppträder också på Kvartersklubben klockan 8.15.
Luciaandakten i Domkyrkan börjar klockan 17.30.
Det blir ingen kortege i år, men luciagruppen uppträder i köpcentret Hansa klockan 19.
På söndag den 15 december uppträder luciaföljet på Brinkalahusets balkong på Gamla stortorget i samband med julmarknaden som pågår där.

S:t Karins

I Kaarinahuset, Lautakunnankatu 1, bjuds det på glögg klockan 16–19. Allsång med jultema blir det klockan 16–18.30. Luciaföljet med Emmastiina Sainio som lucia uppträder klockan 18.30. Arrangörer är kultur- och bibliotkestjänsterna i S:t Karins i samarbete med musikinstitutet Arkipelag.
Kvällen avslutas med Arkipelags elevkonsert klockan 18.45.
Lucia-andakt och julfest blir det i S:t Karins kyrka och församlingscentrum på söndag den 15 december klockan 15. Arrangör är Åbo svenska församling och Folkhälsan.

Pargas

Det är Rebecka Nygård som tillsammans med sina tärnor sprider ljus i Pargas. Lucia-andakten i Pargas kyrka firas klockan 18 och efter det åker luciakortegen cirka klockan 19 vidare mot Ahonenska hörnet (korsningen av Köpmansgatan och Storgårdsgatan). Redan innan det kan man se Pargas lucia i Folkhälsanhuset, Munkvikvägen 31, där hon uppträder med följe och barn från daghemmet Fyrklövern.
Pargas lucia med följe deltar också i marknadsvimlet på Gamla Malmens julmarknad på lördag mellan klockan 12 och 16.

Nagu

Traditionell kröning av årets lucia Ines Blomberg i Nagu kyrka klockan 18 med efterföljande luciafest på Framnäs. Arrangör är Folkhälsan i Nagu.

Korpo

Klockan 18 kröns lucia Celina Andersson i Korpo kyrka. Efter det går luciatåget längs Tallbackavägen. Staden bjuder på glögg och pepparkaka på torget efteråt.

Houtskär

Lucia Fanny Sigfridsson kröns i kyrkan klockan 18 i samband med en liten andakt. Efteråt bjuder Folkhälsan på glögg och lussebulle, antingen i kyrkan eller utanför beroende på vädret.

Iniö

I samband med julfesten som ordnas måndag den 16 december uppträder lucia Ida Blomqvist i Snäckan klockan 17.15. Klockan 16 ordnas servering som var och en betalar själv. Arrangörer är skolan, daghemmet, Hem och Skola, Marthorna och Folkhälsan.

Kimitoön

På Kimitoön blir det två luciakröningar i kväll klockan 18. I Kimito kyrka kröns Johanna Launokorpi. Efter kröningen bjuder Folkhälsan i Kimito på glögg och pepparkaka i kyrkan. Busstransport ordnas för invånarna i Solkulla och för Kårkulla samkommuns boende i Kimito.
Dragsfjärds lucia Josefin Lindblom kröns i år i Dalsbruks kyrka. Efter det åker luciaföljet traktor till luciafesten på Dalsbruks torg. Där utlovas musik med Anton Nervander, ringdans med luciaföljet, julgubbe, försäljning och lotteri. För arrangemangen står Folkhälsanföreningen i Dalsbruk.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter