Förflytta dig till innehållet

Nära 30 körer underhöll på Åbos restauranger under onsdagen – så här lät det när Åbos kvinnliga poliskör sjöng

Kören Sireenit var en av 28 körer som underhöll restauranggäster i Åbo i onsdags. I kören står fr.v. Jaana Sola, Jarna Hurula, Tita Armio, Anna Vaihinen och Tarja Hakala.


Under onsdagen fick matgästerna vid 15 restauranger längs Aura ås stränder besök av körer, då årets upplaga av evenemanget Aurajoella raikaa ordnades.
Evenemanget började med en gemensam konsert på Domkyrkotrappan, varefter körerna i tur och ordning besökte de olika restaurangerna. En av körerna som deltog var Åbos poliskör för kvinnor, som bär det dubbeltydiga namnet Sireenit.
– Annars har vi alltid polisuniform, men i dag blev det en mer somrig klädsel, berättar körens konstnärliga ledare Helena Heimola som annars jobbar som kantor.
Kören började sin restaurangrunda med ett uppträdande på Våghusets paviljong. På repertoaren stod både somriga och havsinspirerade sånger, som Summertime och Vem kan segla.


Nästan alla av körens sju sångare är poliser, men några jobbar inom sjöbevakningen. Alla har erfarenhet från andra körer.
– Den manliga poliskören i Åbo grundades redan 1933, medan kvinnorna fick en egen först 2008. Det betyder att Åbo har både den äldsta och den yngsta poliskören i Finland, säger sångaren Anna Vaihinen som var med och grundade kören.
Hon berättar att det en relativt aktiv kör, som övar en gång i veckan och uppträder bland annat på äldreboenden, skolor och den årliga nationella polisdagen. Det är första gången de deltar i just det här evenemanget, vilket har en naturlig orsak: det är svårt att få ihop gänget i semestertider.
I och med att polisarbetet görs i skift är det inte heller enkelt att rekrytera nya medlemmar.
– Men det viktiga är inte mängden, utan kvaliteten, säger Heimola med ett skratt.
För poliskören fortsatte kvällen med uppträdanden vid restaurangerna Tintå och Aune. Sammanlagt deltog 28 körer i Aurajoella raikaa i år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter