Förflytta dig till innehållet

350 sjöbjörnar intar Mariehamn för att fira jubileum

Sakari Viika
Sjöbjörnarnas båtar seglar i medeltal 1 000 sjömil under en säsong.

150 segelbåtar lägger till i Mariehamn när Sjöbjörnarna samlas för att fira föreningens 90-årsjubileum.

Majoriteten av segelbåtarna lägger till vid Åländska Segelsällskapets gästhamn i Västra hamnen. Ungefär 350 sjöbjörnar deltar i sommarfesten.

Sjöbjörnarna är en förening för långfärdsseglande entusiaster. Föreningen har ungefär 30 egna hamnar runt om i Nylands, Egentliga Finlands och Ålands skärgårdar. Föreningens sommarfester arrangeras vanligen i någon av föreningens egna hamnar, men när jämna år skall firas bär det iväg till nya hamnar.

— Den åländska skärgården är en magnifik del av Finland och Mariehamn har en lång tradition inom sjöfarten, säger Sjöbjörnarnas kommodor Peter Forssell i ett pressmeddelande.

Sakari Viika
Sjöbjörnarna firar 90-årsjubileum i Mariehamn.

Under evenemanget är det möjligt för utomstående att bekanta sig med Sjöbjörnarnas verksamhet i Västra hamnen. Föreningen är Finlands största förening för långfärdsseglare, med runt 2 700 medlemmar och 1 200 registrerade segelbåtar.

För att bli medlem krävs bland annat att man under flera år gjort långfärdsseglatser som skeppare och varit medlem i en segelförening eller motsvarande i åtminstone fem års tid.

— Medlemmarna tillbringar mycket tid seglande. Under en normal säsong seglar en sjöbjörnsbåt i medeltal 1 000 sjömil och besättningen tillbringar ungefär 50 dygn i båten under säsongen, säger Forssell.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter