Förflytta dig till innehållet

Åboborna uppskattar stadens kultur- och fritidsutbud

ÅU-foto

ÅU-foto

Åbo stadsbibliotek hade nästan två miljoner besök i fjol. ÅU-foto


Åbo stads fritidssektor hade ett framgångsrikt fjolår. Statistiken visar att de olika verksamhetsformerna som hör till fritidssektorn hade nästan fem miljoner besök.
Populärast var Åbo stadsbibliotek med två miljoner besök. Bibliotekslånen uppgick till drygt 3,1 miljoner, vilket var aningen fler än året innan.
Lån av e- och ljudböcker ökade till och med 66,5 procent till 28 000, och användningen av nätbiblioteket fortsatte att växa.
Lätthet att låna elektroniskt bidrog till tillväxten av användningen av e-material, som till sin del eventuellt minskade bibliotekens besökarantal något.
Också ungdomsverksamheten var populär med sina 750 000 besök. Bara barnkulturcentret Äventyrsparken hade nästan 185 000 besök under året.
Den handledda verksamheten vid Vimma var lika populär som året innan.
Till exempel de öppna konstsmedjorna var ofta fullsatta. Vimmas utrymmen utnyttjades flitigt av både ungdomstjänsterna och utomstående hyresgäster.
Vimma räknade totalt dryga 68 000 besök.

Uppskattat kulturutbud

Inom kultursektorn drog Åbo filharmoniska orkesters konserter fullt hus.
De 122 konserterna besöktes år 2018 av 58 000 åhörare.
Besökarantalet är rekord för 2000-talet. Antalet ökade med nästan 5 000 jämfört med år 2017.
Det motionerades också flitigt. Det statistikfördes cirka 316 600 timmar bokade turer för idrottssällskap, föreningar och andra grupper på idrottsplatser med förhandsreservering.
Antalet var omkring 25 700 timmar högre än året innan. Motionsbesöken under sällskapens och föreningarnas turer och i samband med sportevenemang uppgick sålunda till miljoner.
Antalet statistikförda besök på idrottsplatserna uppgick till 1,6 miljoner. I simhallar och vid utebad registrerades över 808 000 besök.
Tillväxten från föregående år var 30 000 besök. Det gjordes 800 400 övriga statistiskförda besök på idrottsplatserna eller deltagande i verksamhet.

Utebaden lockade rekordmånga besökare i fjol. Foto: Monica Forssell


En stor del av idrottsplatserna, till exempel idrottsplaner och motionsbanor, är oövervakade, och därmed finns det inte statistik att tillgå.
Direktören för Åbo stads fritidssektor Minna Sartes är nöj med utvecklingen och säger att statistiken visar att Åboborna uppskattar stadens tjänster.
– Vi erbjuder åboborna vägkost och inspiration till en aktiv livsstil och därmed till välbefinnande. Flera av våra tjänster är förmånliga eller till och med helt avgiftsfria. I Åbo ligger fritidstjänsterna nära till och är i princip tillgängliga för alla, och vi strävar till att öka gemenskap och jämlikhet, säger Sartes i Åbo stads pressmeddelande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter