Förflytta dig till innehållet

30-åring misstänks för sexuella övergrepp mot barn – Åbopolisen utreder brottshärva med över 200 offer

Arkiv/Oliver Heikkinen
Polis, polisbil, patrull, polisen i sydvästra Finland, brott, kriminalitet.
Offren i sexualbrottshärvan som utretts av polisen var 6–15 år gamla. Brotten skedde på nätet.

Sydvästra Finlands polisinrättning utreder en omfattande brottshelhet som involverar över 200 minderåriga offer runtom i Finland.

Den cirka 30 år gamla brottsmisstänkta mannen häktades i april.

Det är enheten som utreder sexualbrott på nätet som har avslöjat den stora brottshärvan som pågått via sociala medier.

Polisen upptäckte brottshelheten via en annan förundersökning och startade utredningsarbetet i början av året.

Mannen misstänks ha utsatt över 200 barn för sexualbrott via videochatsidan Omegle 2022−2023.

−Med tanke på de misstänkta gärningarna och antalet målsägande är detta en betydligt utspridd brottshelhet, säger förundersökningsledaren och kriminalkommissarien Petri Lamppu vid Sydvästra Finlands polisinrättning

Offren var 6−15 år gamla

De flesta offren är flickor i åldrarna 6–15. Deras åldrar har uppskattats av den rättspsykiatriska undersökningsenheten för barn och ungdomar i Åbo i samarbete med Åbo universitetssjukhus, baserat på polisens förundersökningsmaterial.

Den misstänkte använde Omegle för att diskutera med offren och begärde att de skulle visa sig lättklädda och utföra sexuella handlingar via videokontakt. Kontakten kunde även fortgå via andra sociala medier.

För tillfället utreds helheten under flera olika brottsrubriceringar, blanda annat grovt sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt utnyttjande av barn och lockande av barn i sexuella syften.

177 offer har inte identifierats. Orsaken är att Omegle-applikationen inte krävde inloggning och att användarna har kunnat använda den anonymt.

På grund av att appen var internationell och anonym samt att det tog tid att lägga ner den, har polisen endast kunna identifiera ett litet antal offer.

−Det finns fortfarande 177 oidentifierade offer. Polisen begär därför nu identifieringshjälp speciellt från barnens vårdnadshavare. Att kunna få hjälp åt offren är av yttersta vikt, säger Lamppu.

Polisen önskar att familjerna skulle diskutera eventuell användning av Omegle som har pågått åren 2022−2023.

Ifall vårdnadshavaren misstänker att deras barn kan ha fallit offer för brottsserien, bör man vara i kontakt med Sydvästra Finlands polis via vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi​.

−Enligt de uppgifter polisen har, finns det offer runtom i hela landet, säger Lamppu.

Vårdnadshavare: åldersgränserna för applikationerna bör följas

Det är känt att det förekommit mycket sexuella trakasserier i Omegle. Det är möjligt att barn fallit offer för sexuella gärningar inom den aktuella brottsserien eller andra motsvarande gärningar då de har använt appen.

Polisen påminner om att barn även kan falla offer via andra applikationer, såsom Tiktok, Instagram, Snapchat, Discord eller Random.

Användarna bör notera att den andra parten kan spara materialet, även om plattformen inte skulle spara diskussioner, bilder eller videofiler som delas.

−Tjänsteleverantörerna har definierat vissa åldersgränser för sina tjänster och dessa borde vårdnadshavarna följa samt övervaka sina barns användning av sociala medier. Det ligger alltid en orsak bakom åldersgränserna, även om tjänsteleverantörerna själva också borde trygga sina användares säkerhet, säger Lamppu.

Det är även viktigt som vårdnadshavare att kontrollera barnets webbhistorik ibland.

Det finns råd och stöd att få för barnets användning av sociala medier samt dess faror exempelvis på Mannerheims barnskyddsförbunds nätsidor, rekommenderar polisen i sitt pressutskick. Brottsoffret och närkretsen har möjlighet att få hjälp till exempel via Brottsofferjouren.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter