Förflytta dig till innehållet

30 000 euro går till den som hittar en banbrytande och hållbar lösning för framtiden

Emma Strömberg
en byggnad och en staty
Pentti Malaska-priset ska delas ut igen. Ansökningen pågår till slutet av april.

Åbo universitet utlyser för tredje gången en tävling där det gäller att hitta en kreativ och hållbar lösning för framtiden.

Det är frågan om Pentti Malaska-priset, vars syfte är att hitta en framtidslösning som löper över flera olika sektorer i samhället och som bidrar till att det globala samhället utvecklas hållbart.

— Vår planet och mänskligheten står inför komplexa förändringar och utmaningar även efter coronapandemin. För att ta itu med dem behövs djärvt och visionärt tänkande. Med det här framtidspriset vill vi uppmuntra det, säger Juha Kaskinen, chef för TY:s center för framtidsforskning, i ett pressmeddelande.

Priset är 30 000 euro och kriterierna är förutom hållbarhet, visionärt tänkande och en förmåga att väva samman gränser inom samhället även ett bra nätverk inom universitets- och företagsvärlden.

Forskargrupper från hela Norden kan ansöka om att få priset fram till slutet av april.

Pentti Malaska (1934–2012) var professor i ekonomisk matematik och statistik vid Åbo handelshögskola och beskrivs som en framtidstänkare som överskred många ämnesgränser: matematik, elektroteknik, filosofi, ekologi och strategisk ledning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter