Förflytta dig till innehållet

"Som mamma, lärare och rektor reagerar jag mest på övergreppen som kvinnorna utsatts för som barn"


6 111 finlandssvenska skrev under uppropet.
 
Sini Lamoureux
studerande i Åbo
– Jag har skrivit under för att jag tycker att det är viktigt att belysa omfattningen av sexuella trakasserier i kvinnors vardag och hur det inverkar på kvinnosynen i samhället.
Det handlar inte om en kvinna någon gång utan om många kvinnor varje dag. Jag blev själv förvånad över omfattningen, speciellt om man tänker på att det bara handlar om Svenskfinland. I gruppen finns många bekanta namn och många okända.
Birgitta Abrahamsson
pensionär i Åbo
– För mig är det så självklart! Äntligen gör vi kvinnor det här tillsammans. Jag är 80 år och har varit feminist så länge jag kan minnas. Jag har trott på systerskap och att kvinnor kan hela mitt liv.
När jag var ung på 40- och 50-talet rådde andra moralregler. Fast jag hade pojkvänner och stort umgänge blev jag alltid respekterad. Jag har talat med gamla klasskompisar om det här och vill inte säga att folk inte utsattes då också, men jag tror att man levde i en mer skyddad värld.
Jag är mamma, mormor och mormorsmor och det gör så ont i hela mig när jag läser vad kvinnor i dag råkar ut för och i vilken värld dagens unga lever.
Min respekt för administratörerna är oändligt, de borde premieras för vad de har gjort. Vi får hoppas att det nu uppstår en bred diskussion som leder till åtgärder som ska skydda kvinnor mot övergrepp. Egentligen handlar det om att ett nej är ett nej, vilket jag som före detta lärare tycker att man skulle poängtera mera för både pojkar och flickor i skolorna.
Pia Lindfors
rektor i Amosparkens skola i Kimito
– För att jag vill vara med om det går att påverka och vara ett stöd för de kvinnor som utsatts. Många känner en otrolig skam och det är viktigt att få prata om det. Det gör inte att man glömmer men kanske kan man bearbeta sina upplevelser. Det här är jätteviktigt och jag tror och hoppas att det ska föra någonting gott med sig.
Som mamma, lärare och rektor reagerar jag mest på övergreppen som kvinnorna utsatts för som barn. Det är så förskräckligt och grymt och något vi alla måste ta i itu med. I skolorna borde vi jobba ännu aktivare med att prata med barnen om att deras kroppar tillhör dem och ingen annan. Faktum är att människor som mår bra inte har behov att göra andra illa.
Jag tror att kampanjen kommer att väcka reaktioner bland män och många undrar om de alls vågar röra någon mera. Fysisk beröring är fortsättningsvis väldigt viktig – men bara på rätt sätt. Ett nej är alltid ett nej och det gäller i precis alla sammanhang.
Sandra Anckar
studerande i Åbo
– För mig finns det ingen orsak att inte skriva under. Den här gruppen har fått mig att inse hur utbrett det här problemet är och bevisar ganska tydligt att någonting måste göras. Det här är ett problem som ska tas på allvar och inte ska sopas under mattan. Det finns så mycket skam inblandat och folk ska inte komma undan med vad som helst längre.
 
Läs om kampanjen här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter