Förflytta dig till innehållet

Sjukvårdsdistriktets julklapp till invånarna i Pargas stad

Röntgen i Pargas är en del av enheten Bilddiagnostik i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och det är också distriktet som besluter om verksamheten.
Pargas stad tillhandahåller nödvändiga utrymmen i hälsocentralen. Nu skall, enligt uppgift, verksamheten vid röntgen i Pargas stängas. Man har redan för ett drygt år sedan minskat på öppethållningstiderna, men nu är det således definitivt slut. Det betyder att i framtiden skall varenda röntgenpatient åka till Åbo.
Vem som fattat beslutet är oklart.
Ett sådant beslut har inte fattats varken i sjukvårdsdistriktets styrelse eller fullmäktige. Förtroendevalda i Pargas är helt ovetande, såväl i social- och hälsovårdsnämnden som i styrelsen eller fullmäktige.
Men tydligen känner någon tjänsteman inom förvaltningen i staden till stängningsbeslutet. I Pargas stads budget ingår nämligen en summa för omändring av röntgenutrymmet till mottagningsutrymmen.
Om det verkligen är så att en tjänsteman i sjukvårdsdistriktet redan nu kan fatta stängningsbeslut av enheter ute i periferin utan att höra berörda parter inom kommun eller stad, hur kommer då verkligheten att se ut om ”sote”, det vill säga social- och hälsovårdsreformen går inom i föreslagen form?
Både arbetsplatser och service överföreses sakta men säkert till storstäderna. Var det någon som pratade om likvärdig tillgång till hälsovårdstjänster?
Kurt Kronehag
LÄS OCKSÅ: Röntgenenheten i Pargas tar sina sista bilder på torsdag

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter