Förflytta dig till innehållet

Pargasföretag ger bättre hörbarhet till sjöss

Jani Järvinen grundade företaget Promarine år 2005. Nu har det vuxit till en global aktör inom kommunikation. Foto: Kim Lund

Pargasföretaget Promarine har gjort en lång resa innan det etablerade sig som den ledande tillverkaren av 4G-antenner, VHF- och GPS-splitters, isolatorer samt andra antenner för sjöfartens behov.
Företaget grundades redan 2005 som ett enmansföretag av Jani Järvinen i Littois där en liten garderob i Järvinens tambur fungerade som lager för den elektronik som han då importerade. Verksamheten var blygsam och Järvinen skötte arbetet vid sidan av sin huvudsyssla som teknisk chef vid Partel.
Innan dess jobbade han som han produktutvecklare vid mobiltillverkaren Benefon i Salo.
Snart började Järvinen utveckla sina egna produkter och specialiserade sig på kommunikationssystem med hög prestanda och minimal störningsfrekvens.
2013 kom att bli genombrottsåret då en helt ny sorts 4G-antenn stod klar. Antennen testades av ett svenskt företag inom kommunikationsbranschen och resultaten var goda.
– Av de 40 antenner som de testade var vår den bästa, säger Järvinen.

4G-antennerna garanterar god hörbarhet också i perifera områden. Privatpersoner kan ha nytta av dem för distansjobb på segelbåten eller på stugan.

Ryktet om Promarines produkter spred sig och snart installerades företagets antenner och övrig teknik i bland annat Gränsbevakningens patrullbåtar och övervakningsfartyg. Tack vare goda kontakter till Viking Lines IT-avdelning fick Promarine en chans att testa sina produkter på ett av rederiets fartygs i november 2014.
– När jag efter ett par månader frågade om jag skulle ta bort antennerna var svaret nej. De var nöjda och nu finns våra antenner på alla Viking Lines fartyg
Senare beställde också Tallink Silja Promarines 4G-antenner till sina fartyg.

Promarines antenner finns också på Viking Grace.

Rederierna gynnas av att ha ett störningsfritt nät som garanterar att centrala interna funktioner som e-post och kassasystem fungerar också ute till havs. Och att använda 4G-nätet istället för satellit sparar också pengar för rederierna, säger Järvinen.
– Det är dyrt att använda satellit och för besättningen ombord på till exempel fraktfartyg ger 4G-nätet bättre möjligheter att till exempel se på film då de har lediga skift.
Även om antennerna ger fartyget den bästa möjliga hörbarheten kan den trådlösa uppkopplingen för en passagerare kännas trög. Detta beror bland annat. på att 2 000 andra passagerare är uppkopplade samtidigt, förklarar Järvinen.

Mattias Karlsson är en av dem som jobbar med finarbetet vid Promarine.

För fyra år sedan flyttade Promarine till Norrby industriområde i Pargas. Här jobbar nu fyra anställda på heltid och verksamheten växer i sakta mak. Företaget har redan etablerat kontakter i bland annat Estland, Norge, Sverige, Frankrike och Spanien.
– Ryktet om våra antenner har börjat sprida sig internationellt. På en mässa i Amsterdam kom det en gång en kund som hade hört talas om oss och som ville ha våra antenner till en superyacht i Saudiarabien.
– I den här branschen går det inte att kompromissa. Ett dåligt rykte sprider sig snabbt och produkterna måste fungera så som vi lovat.

Jani Järvinen och Jenny Kronberg säljer och marknadsför Promarines 4G-antenner runtom i världen.
De blå antennerna i förgrunden finns bland annat på Viking Lines och Tallink Siljas fartyg.

Jenny Kronberg började som försäljnings- och inköpsassistent vid Promarine i december och hon är både stolt och glad över att kunna säga att hon jobbar för ett specialistföretag i Pargas.
– Det känns jättebra. Det är många som blir förvånade när de hör att antennerna tillverkas här.
I dag har företaget en omsättning på knappt 400 000 euro men målet är att växa betydligt, säger Järvinen.
– På några års sikt ska det inte vara omöjligt att öka omsättningen till några miljoner och ha 10-15 anställda.

Dela artikeln

En kommentar: “Pargasföretag ger bättre hörbarhet till sjöss

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter