Förflytta dig till innehållet

Uppdaterad: Terränghjuling hett spår efter inbrott i Norrskata

Inbrottet i Pub Martin i ungdomsgården Heimdal skedde någon gång mellan klockan 10 och 19 i lördags. Foto: Privat

Det var i lördags mellan klockan 10 och 19 som Pub Martin i ungdomslokalen Heimdal på Norrskata hade besök av tjuvar. Tjuven eller tjuvarna hade krossat ett fönster med hjälp av ett skorstensrör från en grill som stod lutat mot väggen på högra sidan av huset.

Fönstret hade krossats med ett skorstensrör. Foto: LokalTapiola

Inne i puben hade de tömt alkohollagret som just denna lördag råkade vara större än vanligt. Ägaren Marina Wasastjerna hade hamstrat ett extra lager starksprit eftersom Nagu Alko har stängt för renovering.
Bland annat fanns det en kasse med starksprit värd 300 euro på golvet som tjuvarna bara hade att ta med sig.

Dessutom försvann det öl, long-drinkar och annan alkohol samt ostbågar från hyllorna. Exakt hur stora förlusterna är har Wasastjerna ännu inte hunnit räkna ut, men hon uppskattar att det rör sig om tusen till tvåtusen euro.

Också kassaapparaten hade öppnats men några pengar fanns det inte i puben. Tjuvarna var inte heller intresserade av skivspelaren eller cd-skivorna som fanns i puben.
Någon misstanke om vem som ligger bakom inbrottet har Wasastjerna inte, men hon tror att det är någon som känner till stället och som har varit kund hos henne.

– Det finns inga ortsbor på holmen att misstänka, så det måste vara någon utifrån. Här lär tidigare i somras rört sig bensintjuvar och jag har haft mycket främmande gäster i somras.

Tor Lindholm som är aktiv inom hembygdsföreningen Heimdal har säkrat spår på brottsplatsen. Han säger att det syns tydliga spår av en terränghjuling utanför det krossade fönstret. Spåren leder vidare mot stranden vid den gamla Pensarbryggan i Yttmoviken vilket tyder på att gärningsmännen har avlägsnat sig med båt.

Att det är flera än en vittnar de fotspår som syns i gräset utanför Heimdal och på en bänk på verandan därifrån tjuvarna har tagit sig in i puben.

Wasastjerna har polisanmält inbrottet, men polisen har inte haft tid att åka ut till Norrskata. Något som bekymrar Norrskatabon Thomas Norrgård vid LokalTapiola som sköter pubens försäkringar.

– Det är inte första gången polisen säger att den inte hinner komma ut till skärgården. Samma gäller när man har anmält någon som kör rattonykter. Man undrar ju hur allvarliga saker som måste hända innan polisen kommer?

Tjuvarna hade tagit sig genom det krossade fönster på den ena sidan av huset. Foto: LokalTapiola

Vid polisen i Pargas beklagar äldre konstapel Petra Kallio som håller i utredningen polisens knappa resurser och säger att det kan bli aktuellt att begära hjälp av Gränsbevakningen att säkra språren runt Heimdal.

För Wasastjerna känns inbrottet olustigt och om tjuvarna skulle komma tillbaka när hon är tillbaka på jobbet ska hon vara förberedd, säger hon.

– Jag jobbar ju mycket ensam här och platsen ligger ganska i skymundan. Det kan ju hända att de kommer på nytt för att söka pengar, så jag får nog skaffa mig tårgas eller nåt så jag kan försvara mig.

Uppdaterad kl 14.40: Pub Martin kommer inte ha öppet på lördag.

Uppdaterad 15.35:  Fot- och hjulspår har påträffats kring brottsplatsen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *