Förflytta dig till innehållet

Fler avslöjanden om Zubier: varken fredsbevarare eller sjukvårdare

ÅU-foto
ÅU-foto

Foto: Pia Heikkilä


Hassan Zubier blev känd efter att med risk för livet ha hjälpt människor undan terrorattacken i Åbo i augusti 2017. De senaste dagarna har han hamnat i hetluften igen, den här gången på grund av det han berättat om sig själv.

I en HBL-intervju uppger han att han har jobbat i det svenska försvaret i tio år och varit i FN-tjänst i Bosnien, i Mali, i Afghanistan. Han säger sig vara specialistsjuksköterska och ha jobbat som ambulansförare.
I sitt sommarprat på Vega berättar han att han är född 1971 i en förort till London. Pappan kommer från Egypten, mamman från England. Familjen flyttade till Sverige via USA, och när han fyllde 18 gjorde han obligatorisk militärtjänstgöring i Sverige. 1990 säger han sig ha åkt på sitt första FN- uppdrag, till Tuzla i Bosnien. Efter en dag blev de beskjutna, berättar han i sommarpratet.
Nu avslöjar Aamulehti att han varken är förstavårdare eller fredsbevarare. Socialstyrelsen i Sverige uppger för tidningen att Zubier inte har den legitimation som krävs för att jobba inom vården i Sverige. Aamulehti har inte fått svar av myndigheterna om Zubier har haft tillstånd att jobba inom vården tidigare.
Zubier erkänner att han aldrig varit fredsbevarare, och förklarar historierna med att han måste förklara tiden han satt i fängelse på något sätt.

Åttaårigt fängelsestraff

Yle har granskat rättegångsprotokoll ur vilka det framgår att Zubier 2001 fått ett åttaårigt fängelsestraff bland annat för att ha anlagt bränder och för falsklarm.
Zubier säger att han inte är stolt över det han gjort och att han tagit sitt straff.
-Jag fanns inte i brottsregistret innan det och jag har inte hamnat där efter det, säger Zubier.

Utnyttjades av pedofil

Ur rättegångsprotokollen framgår att Zubier som barn blivit utnyttjad av en pedofil. En problematisk uppväxt ledde till att han som 16-åring hamnade på anstalt efter att ha blivit övergiven av först sin mamma och sedan sin pappa.
Zubier öppnar sig om sitt liv för Yle på onsdagen efter tisdagens avslöjande om att han försökt lura till sig ersättning från Statskontoret för uteblivna inkomster som en följd av händelserna i Åbo. Zubier blev allvarligt skadad under dådet och dras ännu med sviterna av sina skador.
-Jag befann mig i en ekonomisk kris. Jag fick panik, säger Zubier till Yle då han motiverar sitt försök att lura Statskontoret på pengar.
-Det var otroligt dumt. Jag tänker inte hitta på några ursäkter, säger Zubier då Yle träffar honom.
I sin ansökan till Statskontoret har Zubier angett att han innan terrordådet arbetade för en ambulansfirma i Sverige. I verkligheten var han sjukledig på grund av sin MS.
Zubier förklarar det nu avslöjade bedrägeriförsöket med sin svåra ekonomiska ställning. Han säger till Yle att han erkänner sig ha brutit mot Finlands lag och att han därför ska ha ett straff.
Han säger att han ändå hoppas att människor förstår hans situation och att man kan förlåta honom.
Egentliga Finlands tingsrätt har beslutat att Zubier har rätt till en engångsersättning på 7 000 euro samt en ersättning på 950 euro i månaden tills han fyller 65 år.
Åklagaren har begärt en utredning Zubers bedrägeriförsök.
Artikeln uppdaterades 23.8 klockan 13.50 med fler avslöjanden om osanningar om sitt liv som Hassan Zubier berättat om.
Läs också: Svenska Yle utreder Hassan Zubiers sommarprat

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter