Förflytta dig till innehållet

Talkogänget fortsätter efter Knuten med radhusbostäder

Talkogänget samlar i Knuten. Lennart Brunnsberg, Bengt Backman, Stig Sandell, Håkan Lindqvist, Carl-Gustaf Öhman och Rune Johansson, Utöver dem har Rune Melén, Karl-Johan Palmu och Christer Friis deltagit.


Kompressorn och skruvmaskinen tystnar när Bengt Backman och reportern stiger in i radhusbostaden i Houtskär. En utriven toalettstol står i tamburen, nya gyprocskivor skruvas fast i vissa väggar och även i köksvrån är talkoarbetet i full gång. Backman har också snickarbyxorna på och ansluter sig till gänget.
Talkogänget består den här torsdagen av sex pensionerade herrar, som mest är de nio.
– Vi kallar det här vårt torsdagsnöje. Vi träffas nio på morgonen och jobbar till 12, sen tar vi lunchpaus och efter den fortätter vi till 15. Då blir det kaffe som avslutning på dagen.
Det som nu renoveras är en bostad i pensionärsbostadsföreningens radhuslänga, som ligger intill serviceboendet Fridhem.
Talkogänget som byggde klubbrummet Knuten (se artiklen intill) fick nämligen så blodad tand att de fortsatte av bara farten med två radhusbostäder som var tomma, och som ropade efter renovering.
Båda bostäderna är reserverade och i båda fallen råkar det vara från utlandet hemvändande pensionärer med Houtskärsrötter som ska bo här.
För att hyra någon av de 17 bostäderna av föreningen ska man vara pensionär, men man måste inte nödvändigtvis ha behov av serviceboendet Fridhems tjänster. För seniorer är det oberoende en fördel att Fridhem och hälsogården ligger i samma gårdsgrupp och man har möjlighet att ta del av många tjänster.
– De här bostäderna har inte grundrenoverats sedan de byggdes på 1980-talet, förklarar Backman, pensionerad kommundirektör.
– Att helt och hållet förnya badrum och kök med kakel och klinker, då där förr fanns platsmaterial, hör de arbetsdryga momenten, säger Carl-Gustaf Öhman, pensionerad sjökapten.
I gänget finns en som byggt professionellt hela livet, Håkan Lindqvist. Han säger leende att det går riktigt bra med talkogängets insatser, här har alla en vana i att hantera verktyg, flera av dem har byggt sina egnahemshus.
– När det ska bli klart… ja, det tar den tid det tar, men till sensommaren ska de bostäderna nog vara inflyttningsklara, funderar gänget.
Läs också om hur Knuten genast togs i bruk.

Helikopterplatta invigs snart

  • På andra sidan Ängesvägen från servicehemmet Fridhem sett, finns numera en helikopterplatta. Den är byggd på stadens mark men för arbetet har samma talkogäng som byggde Knuten ansvarat.
    – Vi har länge tyckt att det borde finnas en helikopterplatta här nära Fridhem, där hälsogården också numera ligger, säger herrarna.
    Hittills (efter hälsogårdens flytt från Vittel udd till Fridhem) har helikoptern landat på sportplanen, och om där är aktiviteter har den landat på en åker en bit härifrån.
    Nu kan den i princip landa på nyasfalterad och för den avsedd plats, men plattan är hittills fem före färdig. Ett stort H ska målas på asfalten och vid varje hörn plattan kommer en lyktstolpe med belysning att installeras.
    – Vi tänker fira helikopterplattan med en invigning när allt är klart, säger Bengt Backman.
  • Helikopterplatta i Houtskär.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter