Förflytta dig till innehållet

25 vårdades för tuberkulos i Åbo ifjol

Skyltar med sjukhusbyggnad i bakgrunden.

ÅU-foto

Tuberkulos är en allvarlig sjukdom om man inte får vård.

Däremot är den inte så smittosam som många tror.

Den är inte heller – tvärtemot vad många tror – helt utrotad i Finland. År 2016 vårdades 236 personer för tuberkulos i Finland, i Åbotrakten är siffran 25.

Många har fått smittan utomlands.

– Hos de flesta som smittas bryter sjukdomen aldrig ut, säger Päivi Ojanen, specialistläkare i lungsjukdomar vid ÅUCS.

Av dem som utsätts för tuberkulosbakterien – till exempel i luften då en smittad hostar – blir endast var tredje smittad.

– Många har kvar bilden av tuberkulos så som den såg ut under 1900-talet. Då var den extremt smittsam och dödlig. Tack vare mediciner, högre levnadsstandard och bättre hygien har vi fått bukt på sjukdomen.

På 1930-talet var tuberkulosen en folksjukdom (kallades också lungsot). Under krigsåren på 1940-talet dog 10 000-tals finländare i tuberkulos per år.

Ännu på 1970-talet hörde Finland till länderna med hög förekomst av tuberkulos, med minst 70 insjuknade per 100 000 personer.

Nu är siffran nere i 4,2 per 100 000 och Finland räknas som ett land med låg förekomst av tuberkulos.

År 2006 slutade man i Finland ge tuberkulosvaccin – det så kallade BCG-vaccinet – till alla nyfödda. Numera vaccineras endast vissa riskgrupper.

– Man ansåg att sjukdomens utbredning är så liten, och dessutom följde en hel del biverkningar på vaccinet, säger Päivi Ojanen.

Att man vaccinerats som barn betyder däremot inte att man är skyddad mot tuberkulos ännu som vuxen. Yasmin Nyqvist –  se artikeln här – har vaccinerats mot tuberkulos som barn, men drabbades ändå.

Det är fortsättningsvis nödvändigt att noggrannt ta hand om den som insjuknat i tuberkulos.

Allra viktigast är att genast utreda om man bär på en sådan mängd bakterier att sjukdomen smittar genom utandningsluften. Om man visar sig höra till den gruppen väntar vård i isolerat rum i flera veckor eller till och med flera månader.

Av de 236 tuberkulospatienterna i Finland år 2016 hade 170 lungtuberkulos. Av dem hade 54 så höga halter av bakterien i utandningsluften att de var tvungna att isoleras.

Förekomsten av tuberkulos är högre i flera av Finlands grannländer, bland annat i Ryssland. I Estland har man under senare år fått bukt med sjukdomen, däremot är både Lettland och Litauen med på THL:s lista över länder med hög förekomst av tuberkulos.

Ska man vara orolig då man reser i dessa länder?

– Nej. Smittorisken är som sagt liten och blir man smittad bryter sjukdomen högst sannolikt aldrig ut. Men om man vistas länge i länder med hög förekomst av tuberkulos ska man ta risken i beaktande.

 

LÄS OCKSÅ : Småbarnsmamman Yasmin, 33, i Åbo insjuknade i tuberkulos

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter