Förflytta dig till innehållet

TLO: Inga planer på att införa kortbetalning på Pargasbussen

I framtiden kan man kanske betala bussresan mellan Pargas och Åbo med mobilen. ÅU-foto


Det går fortfarande inte att betala med bank- eller kreditkort på TLO:s bussar mellan Åbo och Pargas och vidare till skärgården. I stället är det kontanter eller resekort som gäller.
TLO:s trafikchef Hannu Lehmus förklarar avsaknaden av kortbetalningsmöjlighet med avtalet med NTM-centralen som beställer trafiken.
– Det är beställaren som ställer villkoren och i dem ingår inte krav på att man ska kunna betala med bank- eller kreditkort.

Hannu Lehmus. ÅU-foto


Några tekniska hinder för kortbetalning finns inte längre och TLO har beredskap att installera en kortläsare i bussarna om det skulle bli aktuellt. Men det blir det knappast. Bussbolaget vill minimera hanteringen av kontanter och tidskrävande kortbetalningar. När tiotals passagerare längs rutten trycker sina pinkoder tar det tid och det i sin tur påverkar tidtabellerna.
I stället går utvecklingen mot andra tekniska lösningar och till exempel inom Åbos stadstrafik kan man redan betala sina resor med mobilen.
– Nästa steg kan vara att införa mobilbetalning också på skärgårdsbussarna. Allt är möjligt om vi avtalar om det med beställaren, säger Lehmus.
Vid NTM-centralen säger projektchef Soile Koskela att framtiden ligger i mobilen. Som bäst testas mobilbetalning på rutten Åbo-Nystad och på basis av försöket är det möjligt att utveckla systemet, säger hon.
Lagen om transportservice revideras som bäst. Reformen är ett led i genomförandet av regeringens spetsprojekt för skapande av en digital tillväxtmiljö och i den kan det ingå nya betalningsalternativ också för busstrafiken.
– Betalsystemen kommer säkert att förnyas i och med den nya lagen och det är inte alls omöjligt att mobilbetalningarna blir vanligare. Pargasrutten skulle vara ett bra ställe att testa systemet på, säger Koskela.
TLO står för Turun Linja-autoilijain Osakeyhtiö.
LÄS OCKSÅ: Bussresan känns inte alltid trygg
   Extra buss ska trygga tidtabellen
       Pargasbussens nya ändhållsplats får tummen upp
            Åbo-Pargasbussens passagerare beättar

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter