Förflytta dig till innehållet

Vägunderhållet får extra pengar

Det har varit en utmaning att hålla sig på vägarna i vinter. Nu ska underhållet bli bättre, lovar Kommunikationsministeriet. Den här långtradaren körde i diket på Mjösundsvägen i Kimito tidigare i vintras. ÅU-foto


Trafikverket höjer nivån på vinterunderhållet genom att höja underhållsklassen på uppskattningsvis 700–1 400 vägkilometer främst på den lågtrafikerade delen av trafiknätet. Dessutom anvisas tilläggsfinansiering för sandningsentreprenader och för specifika underhållsåtgärder särskilt på vägar som trafikeras av tunga fordon.
För ändamålet anvisas omgående ett extra anslag på två miljoner euro.
Kommunikationsminister Anne Berner (C) säger att man på det här sättet vill trygga trafiksäkerheten.
– Vinterns väderförhållanden har varit exceptionellt svåra för både väghållningen och trafiken. Vi har fått mycket respons om vägarnas skick av både enskilda trafikanter och företag. Vi måste bereda oss på att de snabba ändringarna i väglaget är ett stadigvarande fenomen.

Kommunikationsminister Anne Berner vill se tryggare vägar. ÅU-foto


Den höjda nivån på vinterväghållningen finansieras genom interna överföringar så att två miljoner euro av det anslag som reserverats för vägbeläggning används för vinterunderhåll av vägar. Till följd av överföringen minskar beläggningsarbetena på några tiotals vägkilometer.
Utöver de snabba åtgärder som nu vidtas har man också fastställt en del långsiktiga åtgärder för att höja nivån på väghållningen även under kommande år.
Bland annat ska konkurrensutsättningen av vägunderhållet ses över och entreprenören ska snabbare kunna reagera på ändringar i väderleksförhållandena.
De första entreprenaderna enligt den nya modellen inleds hösten 2019. Den nya modellen kommer att synas i medborgarnas vardag och resultera i säkrare transporter delvis redan vintern 2019–2020, säger Kommunikationsministeriet i ett pressmeddelande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter