Förflytta dig till innehållet

2022 var ett toppenår för naturskyddet i sydvästra Finland – Gullkrona fick Skärgårdshavets största privata naturskyddsområde, också i Korpo fredades stor yta

Pipsa Kaunisto
Solig skärgårdsmiljö.

2022 var ett lyckat år för naturskyddet i sydvästra Finland, skriver NTM-centralen i Egentliga Finland i ett pressmeddelande.

NTM-centralen förvärvade områden för naturskyddsändamål till staten och inrättade drygt 7 100 hektar privata naturskyddsområden i Satakunta och Egentliga Finland.

I fjol användes drygt 7,9 miljoner euro för att skaffa områden samt för fridlysningsersättningar. Skyddet förverkligades i regel genom förhandlingar och i samarbete med markägarna.

Riksomfattande naturskyddsprogram

NTM-centralen är enligt naturvårdslagen skyldig att genomföra naturskydd inom ramarna för bland annat de riksomfattande skyddsprogrammen för myrar, fågelreservat, lundar, stränder, gamla skogar, utveckling av nationalparker samt naturreservat.

Skyddet ska garantera att de biotoper och arter som är typiska för områdena bevaras.

240 hektar fredades i Korpo

Tillsammans med markägaren fredades under fjolåret ett område på kring 240 hektar i den södra delen av Korpo skärgård.

Området angränsar till skärgårdshavets nationalpark, samt ögruppen Krokskär och dess havsområden. Holmar och grund bildar en gynnsam livsmiljö för fåglarna.

Skärgårdshavets största privata naturskyddsområde

I vattenområdet runt ön Gullkrona inrättades Skärgårdshavets största privata naturskyddsområde på runt 4 800 hektar.

Markägaren, det vill säga fiskelaget Gullkrona i Pargas, samt Baltic Sea Action Group och Forststyrelsen, som ledde samarbetet på bred front, hade en central roll i genomförandet.

Genom fredningsbestämmelserna skyddas undervattensnaturen och fåglarna får häcka i fred. Dessutom främjas skyddet av havsområden i enlighet med målsättningarna för EU:s biodiversitetsstrategi.

Värdefulla myrar och skogar skyddades

En stor del av fredningen sker med finansiering av METSO-programmet för den biologiska mångfalden i skogarna i södra Finland, som grundar sig på frivillighet, samt på finansiering från livsmiljöprogrammet Helmi 2021-2030.

I METSO-programmet fredas skogar med mångsidiga naturvärden och särskilt värdefulla livsmiljöer för olika arter. Genom programmet finansierades fredandet av cirka 1 000 hektar skogar i fjol.

METSO-programmets syfte i sydvästra Finland är att rikta skyddsåtgärder i synnerhet till moskogar med murkna träd, lundar, översvämmande skogar samt skogar på landhöjningsområden.

Helmi-programmet gäller i sin tur fredningen myrar, och genom programmet finansierades i fjol fredandet av runt 200 hektar värdefulla myrar.

Arbetet fortsätter i år

För tillfället är nästan 125 700 hektar i Satakunta och Egentliga Finland skyddat.

I år fortsätter fredningsåtgärderna i synnerhet inom ramarna för Natura 2000-nätverket och de riksomfattande skyddsprogrammen, där arbetet fortfarande är på hälft på flera områden.

Finansieringen för METSO-programmet har dock minskats radikalt för i år. Den finansiering som beviljats NTM-centralen är redan i hög grad bunden till pågående objekt och det finns fortfarande många i kö.

Information om METSO-programmets eventuella extra finansiering erhålls under sommaren.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter