Förflytta dig till innehållet

180 jobb försvinner från Pihlajalinna — vårdfacken kritiserar att bolaget går på vinst men vill sänka löner

Läkarstationen Pihjalalinna i Pargas är en av koncernens enehter i Egentliga Finland. Foto: Anja Kuusisto


Pihlajalinna meddelade på torsdagen att samarbetsförhandlingarna som inleddes den 17 juni har avslutats. Vårdbolaget minskar jobben med 180, främst genom uppsägningar, men också genom pensioneringar.
Detta är färre än de 380 arbetsplatser som bolaget meddelade om i början av samarbetsförhandlingarna. Bolaget effektiverar också bland annat ledningsstrukturen. Med effektiveringsprogrammet räknar bolaget med inbesparingar på 17 miljoner euro.
I ett pressmeddelande kritiserar vårdfacken Erto, SuPer och Tehy Pihjalalinna för att också planera lönesänkningar och andra ändringar i arbetsvillkoren som en del av effektiveringsprogrammet.
– Ett bolag som går på vinst kan inte sänka lönerna, eftersom det krävs tillräckligt vägande ekonomiska skäl för sådana åtgärder, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen i pressmeddelandet.
Hon påpekar att man inte heller kan ändra på arbetsvillkoren om själva arbetet är samma som tidigare.
Pihjalalinna gjorde förra året en vinst på 2,6 procent.
Pihjalalinna verkar på sju orter i Egentliga Finland. Vårdkoncernen har vuxit även i den här regionen de senaste åren, bland annat genom att köpa upp läkarstationen Skärgårdsdoktorn i Pargas och företagshälsovården i Reso stad.
Pihlajalinna är verksamt också i Åbo, Salo, Kimitoön, Somero och Lundo.
På vissa orter, såsom Salo och Reso, finns Pihlajalinna på flera adresser, då koncernen driver vårdmottagningar, tandläkarmottagningar och äldre boenden.
Företagets vd Joni Aaltonen är den enda som svarar på frågor kring samarbetsförhandlingarna. ÅU har försökt nå honom för en kommentar om hur resultatet av samarbetsförhandlingarna berör personalen i Egentliga Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter