Förflytta dig till innehållet

160 nya coronafall – 5 nya fall i Åbo

Jeanette Östman/SPT
Skötare i skyddsmundering utför test på personer i bilar.

Smittoläget i Egentliga Finland

  • Åbo 469 bekräftade coronafall (i går 464)
  • S:t Karins 38 (38)
  • Lundo 10 (10)
  • Nådendal 10 (10)
  • Pargas 10 (10)
  • Reso 27 (26)
  • Salo 63 (63)

Sammanlagt 160 nya fall av coronaviruset har uppdagats under det senaste dygnet, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd på lördagen. 5 av dem har registrerats i Åbo, som fortfarande har flest bekräftade fall i Egentliga Finland.

Sammanlagt har 13 293 personer i Finland smittats sedan epidemin fick sin början.

Finlands incidens för de senaste 14 dagarna är 50,8. Det är en klar ökning jämfört med de föregående 14 dagarna, då motsvarande siffra var 25,7. Incidens betyder antal fall per 100 000 invånare.

Enligt institutets siffror är läget värst i Vasa sjukvårdsdistrikt, där incidensen är 369,2. I Nyland är incidensen 81,5 och i Mellersta Finland 50,6.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om dödsfall och antal personer som behöver sjukhusvård på måndagar, onsdagar och fredagar. På fredagen rapporterades ett nytt dödsfall och sammanlagt har 351 personer mist livet på grund av covid-19.

Enligt fredagens siffror vårdas 56 personer på sjukhus i Finland på grund av epidemin, en ökning på 8. Av dem får 6 personer intensivvård, vilket är en minskning på 2.

Så här rapporteras coronasiffrorna

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som registrerats i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med hälsomyndigheternas.

Enligt institutet kan systemet på grund av sådant som har med dataöverföringen att göra föra med sig en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *