Förflytta dig till innehållet

112-dagen syntes på stan – mässbesökare fick pröva på att släcka virtuell eldsvåda

Mikael Heinrichs
en man släcker en virtuell eld med en skumsläckare
En mässbesökare prövar på att släcka den virtuella elden.

Egentliga Finlands räddningsverk såg till att synas på många håll i stadsbilden i Åbo under 112-dagen. På Universitetsgatans avsnitt mellan Puolalagatan och Kristinegatan kunde man igen efter en paus på två år bekanta sig med räddningsverkets fordon och verksamhet i centrum.

räddningsverkets fordon utställdaMikael Heinrichs
112-dagen syntes i Åbo centrum under lördagen.

Virtuell eldsläckning

Dessutom har räddningsverket en under fredagen och lördagen mycket välbesökt monter i Åbo mässcentrum, där man bland annat kan öva sig på att släcka en brand med skumsläckare – dock utan riktiga lågor.

en man och en kvinna från räddningsverketMikael Heinrichs
Arttu Wistbacka och Elena Raitmaa från Egentliga Finlands räddningsverk hade fullt upp med ivriga besökare i mässcentret.

Elena Raitmaa och Arttu Wistbacka berättar att man under fredagen hade över 800 besökare som testade på hur det känns att hantera en skumsläckare.

– Vi har haft folk i alla åldrar, faktiskt från småbarn till åldringar, som testat släckaren, säger Raitmaa.

– Det är viktigt att känna till hur en släckare fungerar och att man åtminstone någon gång bekantat sig med en ifall att man står inför en situation då man behöver använda den. Att släcka en virtuell brandunge är förstås inte samma sak, men så nära vi kan komma här inne, säger Wistbacka.

Brandsäkerheten i hemmet intresserar

De har också fått svara på många frågor om hemmets brandsäkerhet och vad det lönar sig att tänka på för att man ska ha det så tryggt som möjligt i hemmet.

– Många frågor handlar om var man ska förvara ved hemma och hur man tryggast kan ladda elbilen, berättar Raitmaa.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter