Förflytta dig till innehållet

10 nya sjukskötare ska jobba i Åbo-skolor för att förebygga mentala problem hos unga

Med sjukskötare som jobbar i skolorna vill Åbo satsa på det förebyggande arbetet mot ungas mentala ohälsa. Arkivbild: Folke Pahlman


ÅUCS Psykiatri stöder Åbo stads strävanden till bättre mentalvårdsservice för ungdomar med ett tillskott på tio sjukskötarbefattningar.
Styrelsen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt beslöt på tisdagen att grunda de nya sjukskötarjobben vid ungdomspsykiatriska ansvarsområdet inom ÅUCS.
Jobben besätts från och med 1.1.2019 och sjukskötarna kommer, enligt önskemål från Åbo stad, att arbeta direkt i skolorna.
Beslutet innehåller ett villkor: ett avtal måste nämligen ingås där man kommer överens om att Åbo stad köper dessa sjukskötartjänster av sjukvårdsdistriktet.

Åbo beslöt redan förra somamren att ungas mentala problem ska prioriteras

Efterfrågan på mentalvårdstjänster för ungdomar har ökat snabbt under de senaste åren både i Åbo och i hela landet.
Senaste sommar beslöt social- och hälsovårdsnämnden i Åbo att staden ska förbättra behandling och tidig identifikation av symtom som tyder på mentala problem hos unga.
Enligt beslutet är det ingen fungerande lösning att ytterligare utvidga den psykiatriska specialsjukvården, utan aktörer behövs uttryckligen för det ungdomspsykiatriska arbetet inom primärvården, alldeles särskilt i skolorna.
Det är i skolorna man kan ge hjälp innan de ungas problem blir så överväldigande att specialsjukvård kan behövas.

ÅUCS sköter numera Åbo stads psykvård

Psykiatrin inom Åbo stad har övergått till ÅUCS.
Därför anser staden att det är vettigare att köpa de nödvändiga psykiatriska tjänsterna av sjukvårdsdistriktet än att avlöna folk i stadens egen regi.
När tjänsterna säljs till självkostnadspris handlar det om cirka 500 000 euro per år i personalkostnader.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter