Just nu
Turun Silmalaser operation
Dagens goding

Sommardikt om havet

Anna Södergård (9 år), systern Laura Södergård (6 år) och kusinerna Emil Siro (8 år) och Isabel Siro (7 år) skrev en dikt om havet när de vistades på stugan i Pargas i somras.
Läs Konstrundans bilaga som flexpapper
Service är lokalt
 • au-gnurf-2015-09-01-vr

  Gnurf 2.9.2015

  Indragna tågturer till Helsingfors kan ersättas med ökad självbetjäning.
 • au-gnurf-2015-07-02-glass

  Gnurf 25.8.2015

  Snart kommer hösten och regnet så det gäller att njuta av den sista värmeböljan.
 • au-gnurf-2015-08-18-skarvar

  Gnurf 21.8.2015

  Skarvarna har ökat explosionsartat och sprider sig in i landet

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Recensioner

Sport

Vädret

Sök

Hakulan Puu Byggnadsvaror
Parcall 2015
Laakeri-Center 2015
Åbolands fastigheter 2015
Veritas 2015
Sirkus Finlandia 2015
Partel sidebanner
Boknäs 2015
Forte 2015

FNB

Paris 02.09.2015, 22:29

Utrikes

Franska domare uppger att utredningen av den tidigare palestinska ledaren Yasser Arafats död inte uppdagat några bevis på att han skulle ha blivit förgiftad. Därmed läggs utredningen ned.

Arafat avled vid 75 års ålder på ett sjukhus i närheten av Paris 2004. Arafats änka Suha har uppgett att Arafat förgiftades, möjligen med det radioaktiva ämnet polonium.

Arafats grav öppnades för tre år sedan och prover, som undersöktes av ryska, schweiziska och franska rättsläkare, togs.

– Resultatet av utredningen är att det inte påvisades att Arafat förgiftades med polonium-210, konstaterade de franska domarna. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

HElsingfors 02.09.2015, 21:55

Inrikes

En tonårig skolflicka blev knivhuggen i en butik i Nokia i Birkaland på onsdagseftermiddagen. Polisen misstänker en man född 1957 för gärningen.

Polisen uppger att den 15-åriga flickan var i butiken tillsammans med en kompis då mannen började protestera mot hennes mobilbruk. Genast efter det högg han henne i överkroppen med en kniv.

Offret fick allvarliga skador. Polisen utreder fallet som dråpförsök.

Polisen kunde gripa den misstänkte utanför butiken. Mannen bor på orten. Polisen uppger att mannen inte gjorde motstånd då han greps. Han var inte heller berusad.

Polisen uppger att en pojke misshandlades i butiken i slutet av juli efter en liknande situation.

– Polisen utreder nu om det vara fråga om samma gärningsman, säger kriminalkommissarie Jari Kinnunen till FNB.

Polisen har varit i kontakt med regionens krisgrupp, som är redo att vid behov arrangera krishjälp vid skolan. (FNB)

FNB

Bildtext:

HElsingfors 02.09.2015, 20:07

Inrikes

En tonårig skolflicka blev knivhuggen i en butik i Nokia i Birkaland på onsdagseftermiddagen. Polisen misstänker en man född 1957 för gärningen.

Polisen uppger att den 15-åriga flickan var i butiken tillsammans med en kompis då mannen började protestera mot hennes mobilbruk. Genast efter det högg han henne i överkroppen med en kniv.

Offret fick allvarliga skador. Polisen utreder fallet som dråpförsök. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 02.09.2015, 19:29

Utrikes

Polisen i Tjeckien har skrivit nummer på flyktingars händer efter att ha gripit dem på tåg. Människorättsaktivister och jurister rasar.

– Det finns inte någon lag som tillåter polisen att märka människor så här, säger Zuzana Candigliota, jurist vid tjeckiska människorättsförbundet.

Åtgärden är kontroversiell då den påminner om nazitysklands praxis att tatuera fångnummer på fångarnas armar i koncentrationslägren.

Tjeckisk polis skrev nummer på 214 flyktingars händer som greps vid en gränsövergång i sydöst på tåg från Österrike och Ungern på tisdagen.

Inrikesministeriets talesperson Lucie Novakova sade att åtgärden togs i bruk på grund av det ökade antalet barn bland flyktingarna.

– Vår avsikt är att hindra att barnen kommer bort, sade Novakova till AFP.

– Vi märker dem också med tågets nummer så att vi vet till vilket land vi ska sända tillbaka dem, sade Novakova.

Den tjeckiska utlänningspolisen meddelade emellertid på onsdagskvällen att Tjeckien inte längre kommer att internera syrier som är på väg till Tyskland.

Tjeckien kommer att ge syrier som redan har registrerat sig i Ungern möjlighet att söka asyl i Tjeckien. Men de som inte gör det kommer att föras till tågstationer och tillåtas resa vidare.

En talesperson för polisen, Katerina Rendlova, sade i tjeckisk tv att den ändrade linjen beror på Ungerns vägran att ta tillbaka flyktingar och Tysklands beredskap att ta emot syrierna.

– Vi ansåg det vara misslyckat att hålla de här människorna i interneringsläger. (FNB–AFP–Reuters)

FNB-AFP–Reuters

Bildtext:

Tammerfors 02.09.2015, 19:28

Politik

Att de borgerliga partierna i Sverige nu flaggar för ett svenskt Natomedlemskap verkar inte leda till ändringar i försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige. Den här bedömningen gör president Sauli Niinistö.

Niinistö påminner om att den svenska regeringen tidigare slagit fast att landet inte ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen. Han säger samtidigt sig vara glad över att försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige framskridit snabbare än han själv vågat hoppas på.

Sveriges försvarsminister föreslog nyligen ett utökat försvarssamarbete med USA. Att betona de transatlantiska förbindelserna är inget nytt, säger Niinistö, och Finland gör samma sak.

– Samtidigt betonar man i Sverige vikten av samarbetet med Finland. Det gör också försvarsministern som jag träffade för en tid sedan. Hans budskap var alldeles tydligt.

Niinistö säger också att man i Sverige kan ana ett intresse för att tillsammans med Finland utveckla dialogen med Ryssland.

Niinistö uttalade sig om försvarsfrågorna under ett stadsbesök i Tammerfors. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 02.09.2015, 18:52

Utrikes

Antalet asylsökande stiger kraftigt i Sverige och var i augusti 11 743.

– Vi får nog gå tillbaka till Bosnienkriget 1992–93 för att hitta motsvarande siffror, säger Anders Westerlund, chef på Migrationsverkets omvärldsenhet.

Under sommarmånaderna har antalet asylsökande stigit från 6 619 i juni till 8 066 i juli och 11 743 i augusti.

Så många asylsökanden har inte kommit på en enda månad sedan Bosnienkriget. Westerlund bedömer att det då som mest kom runt 14 000 under en månad.

– De flesta ansökningsenheterna går under väldigt hårt tryck i nuläget, säger Westerlund.

Framförallt i Malmö är belastningen stor.

Migrationsverket räknade i sin senaste prognos i juli med mellan 66 000 och 80 000 asylsökande under hela 2015. Men enligt Westerlund, lutar det åt att den prognosen skrivs upp i höst.

Hittills i år har 48 774 personer sökt asyl i Sverige. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Stockholm 02.09.2015, 18:28

Utrikes

EU förlänger sina sanktioner mot ukrainska och ryska personer med sex månader, uppgav EU-källor på onsdagen.

– Det finns ett politiskt avtal om att förlänga sanktionerna till mars nästa år, sade en källa till AFP.

Enligt källan väntas EU-medlemmarna anta beslutet innan sanktionerna går ut den 15 september.

Omkring 150 personer och nästan 40 enheter har fått sina tillgångar frysta och fått reseförbud på grund av sin roll i östra Ukraina och Krim. Det här har lett till att Ryssland infört förbud mot import av livsmedel och en del andra varor från EU. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Jobben.fi