Just nu
Turun Silmalaser operation
Dagens goding

Sommardikt om havet

Anna Södergård (9 år), systern Laura Södergård (6 år) och kusinerna Emil Siro (8 år) och Isabel Siro (7 år) skrev en dikt om havet när de vistades på stugan i Pargas i somras.
Läs Konstrundans bilaga som flexpapper
Service är lokalt
 • au-gnurf-2015-09-01-vr

  Gnurf 2.9.2015

  Indragna tågturer till Helsingfors kan ersättas med ökad självbetjäning.
 • au-gnurf-2015-07-02-glass

  Gnurf 25.8.2015

  Snart kommer hösten och regnet så det gäller att njuta av den sista värmeböljan.
 • au-gnurf-2015-08-18-skarvar

  Gnurf 21.8.2015

  Skarvarna har ökat explosionsartat och sprider sig in i landet

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Recensioner

Sport

Vädret

Sök

Åbolands fastigheter 2015
Laakeri-Center 2015
Parcall 2015
Forte 2015
Veritas 2015
Boknäs 2015
Sirkus Finlandia 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Partel sidebanner

FNB

Helsingfors 02.09.2015, 14:34

Kultur

Pyry Taanila har utsetts till årets unga formgivare. Priset som delas ut av Design Forum Finland är värt 5 000 euro.

Prisjuryn berömmer Taanilas formgivningsspråk och hans planering som utgår från användaren. Taanila är född 1984.

Det var nu 14:e gången priset delades ut. Syftet är att sporra unga formgivare till ett kompromisslöst och originellt skapande. (FNB)

FNB

Bildtext:

Mariehamn 02.09.2015, 14:25

Inrikes

Tre hundar har dött och ytterligare två är allvarligt sjuka i vad som högst troligen är algförgiftning efter att hundarna simmat i havsvatten. Ålands landskapsregering är redo att bekosta en obduktion om ytterligare någon hund dör, för att få klarhet i vad som orsakar hunddöden.

De drabbade hundarna har visat upp väldigt konkreta symptom på förgiftning av cyanobakterier, det som kallas blågröna alger. Djuren har bland annat spytt och haft förhöjda levervärden.

Veterinär Rosalie Palmer vid Ålands smådjursklinik berättar att det enda som kunnat rädda de tre hundarna som dog var en levertransplantation.

– Men det görs inte på hundar, säger hon.

Hundar med förhöjda levervärden ges kosttillskott och specialkost som minskar belastningen på levern. Och i allvarliga fall ges dropp.

Fyra av fem drabbade hundar har alla simmat i samma område i Lemland, Flaka, och Ålands hälso- och miljömyndighet tog i tisdags extra vattenprover i området.

– Om det nyligen varit algblomning på ett ställe kan giftet finnas kvar trots att vattnet ser algfritt ut, säger miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson.

För att kunna slå fast att de hundar som dött faktiskt blivit förgiftade av alger krävs en obduktion. En sådan kan inte göras på Åland och blir därför kostsam, men nu säger social- och miljöminister Carina Aaltonen att landskapsregeringen kan stå för kostnaderna.

– Om ytterligare någon hund dör är vi beredda att ta gå in och ta kostnaderna för en obduktion. Det är så pass angeläget för oss att få det här utrett, säger hon. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 02.09.2015, 13:47

Utrikes

För andra dagen i rad demonstrerar hundratals migranter utanför den östra centralstationen i Budapest. De kräver att få ta tåget till Österrike och Tyskland.

Omkring 600 män, kvinnor och barn, sitter eller står utanför stationen, medan 1 200 befinner sig i en såkallad transitzon i nedre våningen. De flesta av migranterna kommer från Syrien, Irak och Afghanistan.

Ett hundratal migranter som anlänt från ett registreringscenter nära den serbiska gränsen har slagit sig ned på plattformen på en tågstation i en förort och vägrar att gå ombord på ett tåg till flyktingförläggningen i Debrecen, 190 kilometer öst om Budapest. De kräver att få resa vidare till Tyskland, uppger polisen.

Bara omkring 150 migranter anlände till Wien med tåg från Budapest på tisdagseftermiddagen. På måndagen anlände 3 650, vilket var rekordmånga. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Helsingfors 02.09.2015, 13:42

Inrikes

Nästan hälften av skoleleverna anser att de får för lite skolmat, visar en undersökning.

Skolelevernas överlägsna favoriträtt är fortsättningsvis köttmakaronilåda. Köttbullar, lasagne och fyllda tortillas är också pop. Eleverna gillar alldeles vanlig vardagsmat och tycker om att äta i lugn och ro tillsammans med kompisarna. (FNB)

FNB

Bildtext:

Vasa 02.09.2015, 13:12

Politik

Samhällsdebatten borde lyftas till en bättre nivå, anser Svenska riksdagsgruppen. I ett uttalande från gruppens sommardagar i Vasa uttrycker riksdagsgruppen också en allvarlig oro för hur Finlandsbilden har förändrats internationellt.

– Vi kan skönja en klar försämring. Vi är oroliga över hur samhällsklimatet utvecklats i en negativ riktning, sade gruppordförande Anna-Maja Henriksson då hon redogjorde för tyngdpunkterna i de politiska diskussionerna på sommarmötet.

Henriksson ger inrikesminister Petteri Orpo (Saml) en eloge för att ha skött sin del med tydliga markeringar. I övrigt har de ledande politikernas inlägg om flyktingar fokuserat på det negativa, anser riksdagsgruppen.

– Vi har en "vi och de"-debatt där rasistiska tendenser florerar, säger partiordförande Carl Haglund.

Statsminister Juha Sipilä (C) borde sätta ned foten i det rasistiska och främlingsfientliga klimat som stärks i Finland, kräver riksdagsgruppen i sitt uttalande.

– Finland kan inte ställa sig utanför, vi behöver invandring i framtiden, säger Henriksson.

Den ekonomiska utvecklingen i Sverige hade inte varit så god utan invandringen, enligt Henriksson.

Riksdagsgruppen riktar också kritik mot regeringen för bristande framtidstro. Henriksson efterlyser en vilja att jobba tillsammans och en gemensam syn på hur man kan lyfta Finland.

– Var finns den berömda finska sisun i dag? (FNB–SPT)

FNB-SPT

Bildtext:

Stockholm 02.09.2015, 12:59

Utrikes

Blir det koltrasten igen? Eller korpen, den mytomspunna? Eller kanske havsörnen?

Omröstningen om Sveriges nationalfågel är avslutad och på fredag meddelas vinnaren.

Sverige har förvisso redan en inofficiell nationalfågel. Den utsågs 1962 då Dagens Nyheter utlyste en omröstning bland tidningens läsare.

Knappt 5 000 svar kom in – de flesta av dem säkert från Stockholm med omnejd. Vinnaren blev koltrasten som sedan dess suttit på tronen, fast den säkert anses ovärdig i vissa kretsar eftersom den inte förekommer i hela landet. Norr om Umeå är den sällsynt och i de nordliga barrskogarna och fjällen förekommer den nästan inte alls.

Den här gången blir resultatet säkert mer rättvist eftersom hela landet varit med och röstat. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Helsingfors 02.09.2015, 11:26

Inrikes

Journalisten Jeanette Björkqvist på Hufvudstadsbladet får i dag årets Fredrika Runebergs-stipendium. Hon får stipendiet för sin samhällsmoderliga insats när det gäller att synliggöra frågor om människohandel och prostitution i dagens Finland.

Björkqvist har också blivit känd för sina reportage om östeuropeiska romer och om flyktingar. Hon har även tidigare belönats för sitt jobb.

Björkqvist var en av de finlandssvenska journalister som fick ta emot ett mordhot för ett par år sedan. Nya hot har hon inte fått, men sin beskärda andel av mindre konstruktiv respons.

– I går blev jag kallad marxistisk apa. Med fanns en länk till en sida där det sades att vi är folkmördare för att vi vill sälja ut finländarnas barndomshem till somaliska flyktingar.

Björkqvist konstaterar att invandring är ett ämne som gör en del människor väldigt arga. Hon beskriver debattklimatet i Finland som alldeles fruktansvärt. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi